Heleen van Royen - De mannentester

Media door Jet

Het kan je niet zijn ontgaan dat Heleen van Royen een nieuw boek geschreven heeft. Je komt haar gezicht tegen op tv en in de bladen, er zijn overal interviews met haar te lezen, ze viert haar boekpresentatie in een een uitverkochte Tuschinski... Ja, deze schrijfster weet wel hoe ze publiciteit moet trekken. De mannentester is dan ook op nummer één binnengekomen in de bestsellerlijst. Is het boek het waard?

Het verhaal
De mannentester begint met een rechtszaak waarin Victoria terecht staat. Het is dus duidelijk dat ze iets verkeerds heeft gedaan. Dat maakt je als lezer gelijk nieuwsgierig: wat is er gebeurd, wat heeft ze uitgespookt? Als snel gaat het boek terug in de tijd en neemt Victoria je mee op één van haar 'zakenreisjes'. Ze gaat naar Sevilla en test of kunstenaar Salvador wel zo monogaam is als hij zegt dat hij is. Ja, Victoria is mannentester van beroep. Ze reist de hele wereld over en ontmoet mensen die op het punt staan een belangrijke beslissing te nemen en daarom hun geliefde op de proef willen stellen. Victoria pakt dit zeer professioneel aan en gaat gewapend met pruiken, valse namen en uitdagende outfits op pad. Niemand is veilig voor deze femme fatale...

Waarom wordt iemand mannentester? Daar moet toch iets achter zitten. Dit is bij Victoria inderdaad het geval. Op jonge leeftijd is haar vader vermoord; hij bleek niet te zijn wie ze dacht dat hij was. Sindsdien stort haar moeder zich -wanhopig op zoek naar liefde- in verschillende relaties met foute mannen, die haar allemaal bedriegen en slecht behandelen. Zo komt Victoria op de gedachte om mannen te testen en dit gaat haar zo goed af, dat ze er maar haar beroep van maakt. Victoria vertrouwt mannen niet en ze voelt zich verantwoordelijk om vrouwen te behouden en alle slechteriken te ontmaskeren en te straffen. Dit doet ze op een wel heel bijzondere manier: ze tatoeëert het woord 'slut' naast hun anus!

Victoria wil niets weten van mannen, totdat ze valt voor dierenverzorger Fintan. Hij verzorgt het verlaten leeuwenjong Umpa Lumpa en krijgt hiermee veel (media)aandacht - denk aan de Berlijnse ijsbeer Knut. Hij is de eerste man die haar bloed sneller doet stromen, maar is een relatie tussen de twee wel mogelijk? Of kiest ze toch voor de humanoid conversatie-robot Jules (die trouwens echt bestaat), die ze bij toeval op YouTube tegenkomt en totaal geobsedeerd door raakt. Want als ze niet gelukkig kan worden met een man, misschien dan wel met een robot, want die bedriegt haar toch niet?

En?
De mannentester is zeer herkenbaar als boek van Heleen van Royen, maar toch is ie anders dan haar vorige boeken. Minder kort, minder plat en ja, minder seks. Natuurlijk komt er seks in voor, maar op een heel andere manier. Zo beleeft de hoofdpersoon zelf helemaal geen plezier aan seks en heeft het onderwerp een minder belangrijke rol in het boek. Toch ontbreekt een zeer gedetailleerde trio-scène niet. Maar hé, wie houden we voor de gek, het is hartstikke leuk en spannend om over seks te lezen en daarnaast hoort het gewoon bij Heleen van Royen!

De personages in het boek zijn stuk voor stuk interessant en goed uitgediept. Vooral Victoria als harteloze mannentester is zeer fascinerend. Zo koud en emotieloos, maar toch leef je met haar mee. Daarnaast is het ontzettend interessant om te lezen over een vrouw met zo'n bijzonder beroep. Naar mijn mening had het boek hier wel iets meer over mogen gaan; ik had nog meer spannende ervaringen willen lezen. Om van dit boek te kunnen genieten, moet je wel een beetje open minded zijn, want er komen erg aparte onderwerpen in voor: een mannentester, een leeuwenverzorger en een robot?

De mannentester is geen literair meesterwerk, maar wel bizar, origineel en gemakkelijk leesbaar. Als je Heleens vorige boeken leuk vond, vind je deze ook zeker de moeite waard, want Heleen heeft zich absoluut verbeterd!

Binnenkort op Ze.nl: een leuk en open interview met deze bijzondere vrouw!

De mannentester
Heleen van Royen
ISBN: 9049951171
Prijs: 19,95
Uitgeverij: HvR