Peter van Olmen - De kleine Odessa

Media door Susanne

Om een boek te vergelijken met het beste filosofische kinderboek dat ik ken, dan moet je wel heel wat in huis hebben...

Het verhaal
De stad Scribopolis is het decor van het boek dat de 45-jarige Peter van Olmen schreef. Een stad waar alle schrijvers leven en werken. En de stad waar de schrijvers onsterfelijk zijn; Shakespeare, Dostojevski en Kafka lopen vrolijk rond en halen door middel van muzenpoeder alles wat ze nodig hebben uit boeken. Maar de stad is in gevaar. De duistere schrijver Mabarak is op zoek naar Boekus, een boek waarmee de schrijver de wereld kan beheersen.

Hoofdpersoon is de dertienjarige Odessa. Haar moeder is de allergrootste muze van Scribopolis, maar haar dochter heeft geen idee van het bestaan van de stad. Odessa weet niet wie haar vader is, maar wil dolgraag naar hem op zoek. Ze weet zeker dat hij wel van haar houdt, want of haar moeder dat doet, daar heeft het meisje zo haar twijfels over. Op een dag wordt Odessa's moeder ontvoerd door Mabarak en ontdekt het meisje een geheime doorgang naar de schrijversstad. Samen met de pratende vogel Lodewijck Aquila komt ze erachter dat de stad in problemen is en besluit te helpen, en tegelijkertijd haar vader te zoeken en haar moeder te redden.

Tijdens Odessa's avonturen kom je als lezer alle belangrijke namen uit de literatuur tegen. Muzes, Hamlet, Romeo, Orpheus en de zusjes Brontë vormen allemaal een deel van het verhaal.

Is het wat?
De kleine Odessa is en blijft een kinderboek, waar je tijdens het lezen wel steeds aan herinnerd wordt. Het is een echt avonturenboek, met een bijzonder verhaal. Ook als je geen grote kennis van de literatuur hebt, komen er personages voorbij die je herkent. Achterin staat ook een lijst van alle personages en hun oorsprong, zo steek je ook meteen wat op.

Wat me af en toe wel een beetje stoorde, waren de namen die aan sommige wezens werden gegeven. De gemene helpers van de duistere schrijver Mabarak heten bijvoorbeeld Gnorks. Het zijn de Orks uit The Lord of the Rings, maar omdat Mabarak geen goed muzenpoeder kan maken om wezens uit boeken te halen, zijn ze mislukt. De meest gevaarlijke en duistere wezens zijn de Snuffelaars. Ik moet zeggen dat deze naam niet echt eng klinkt. Ik zie meteen een slome hond voor me, in plaats van vieze wezens die bestaan uit insecten.

Maar al snel ben je aan de namen gewend, het is natuurlijk een kinderboek en de namen van alle schrijvers en personages zijn al lastig genoeg.

Conclusie
Nadat je het feit dat De kleine Odessa een kinderboek is naast je neer hebt gelegd en er lekker voor gaat zitten, is het boek erg bijzonder om te lezen. Een aanrader voor mensen die niet echt zin hebben in een zwaar boek, maar ook niet gelukkig worden van simpele verhalen. Dit zit er net tussenin en is een goed tijdverdrijf. De vertaalrechten zijn zelfs al voor verschijning aan Duitsland verkocht, dus ik denk dat het boek een grote hit wordt.

De kleine Odessa
Peter van Olmen

ISBN: 9047508505
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Unieboek