Interview: Joost Marsman

Media door Anneke

Hoe zou je je eerste soloalbum Waar Liefde Begint omschrijven?
"Als een popalbum vol liedjes met inhoud. De teksten zijn heel belangrijk, net zoals dat vroeger bij IOS ook zo was. Bij het schrijven van de liedjes ben ik op zoek gegaan naar de oorsprong van mijn liefde voor muziek, en voor bands en artiesten als Fleetwood Mac, Dire Straits en Bruce Springsteen. Qua teksten is de liefde voor muziek een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij. Dit is een album waar ik mezelf voor honderd procent in terug kan vinden."

Was het moeilijk om met IOS te stoppen?
"In het begin viel het niet mee, we hebben natuurlijk vele mooie jaren beleefd. Het was ook heel erg leuk om met mijn vrienden op het podium te staan. Zes individuen, elk met een eigen inbreng. En vooral een grote onderlinge chemie. Toch was ik op een gegeven moment toe aan vernieuwing. Daarnaast hebben we het succes van Voltooid Verleden Tijd nooit meer kunnen evenaren."

Wat was het leukste van IOS?
"De gezelligheid die er altijd was: op het podium, in de studio, onderweg van het ene optreden naar het andere. Kerels onder elkaar die hun passie voor muziek konden delen."

Toen het doek in 2009 viel voor IOS, had je toen al een nieuw plan klaar?
"Nee, niet meteen, maar ik liep al wel een tijdje rond met het plan om mijn horizon flink te verbreden. Ik ben langzaam aan begonnen met liedjes schrijven, en die heb ik nu samengebracht op Waar Liefde Begint."

Hoe bevalt je solocarrière tot nu toe?
"Heel erg goed eigenlijk. Ik vind het werken zonder rekening te hoeven houden met een hele band ook erg verfrissend. Vroeger waren de nummers een eindproduct van ons allemaal, nu ben ik alleen verantwoordelijk. Er waren voor mij geen grenzen, ik heb gewoon nummers gemaakt waar ik voldoening van kreeg."
Wat schuilt er achter de titel Waar Liefde Begint?
"De titel heeft een dubbele betekenis. Aan de ene kant staat het voor de liefde die ik heb voor muziek en de bands die mij geinspireerd hebben, aan de andere kant gaat het ook over de liefde zelf. Dit thema komt altijd terug in mijn liedjes. Maar er komen ook andere thema's aan bod die me bezighouden. Ik haal inspiratie uit alles wat er om me heen gebeurt: dingen die ik zelf meemaak, maar ook verhalen van vrienden."

Wat brengt de toekomst voor Joost Marsman?
"In ieder geval komt er in april en mei een clubtour, waar ik me nu al op verheug. Ik wil graag iedereen met mijn nieuwe muziek laten kennismaken. En wie weet komt er in de toekomst weer een theatertour, zodat ik mijn muziek ook op een andere, intiemere manier aan de mensen kan laten horen."

Het album Waar Liefde Begint van Joost Marsman wordt 22 april gereleased. Via Bol.com is de cd nu alvast te reserveren!

Waar Liefde Begint
Joost Marsman
EAN: 8718036995864
Prijs: €16,99