Interview: Joost van I.O.S.!

Media door Redactie Ze.nl

Een paar minuten na 11.00 uur zie ik hem langs flitsen op de fiets en even later staat hij voor me: "Sorry, ik ben wat later, maar ik moest Joep nog de fles geven." Vijf maanden geleden is Joost vader geworden en hij vertelt dat deze gebeurtenis zijn kijk op het leven veranderd heeft: "Je focus verschuift helemaal: als het goed gaat met Joep, is het voor mij goed genoeg. Andere dingen lijken minder belangrijk."

De Groningse studentenband I.O.S. (voorheen Is Ook Schitterend) verwierf in 1997 in één klap nationale bekendheid met de hit Voltooid verleden tijd; een nummer dat Joost (tekst) en Marc (muziek) samen schreven voor het AHC Studenten Songfestival. Het nummer werd enthousiast ontvangen en I.O.S. was geboren. Nu, dertien jaar later, stopt de band ermee. Na een drukbezochte theatertour door heel Nederland, treden ze 3 oktober a.s. voor de laatste keer op. Een afscheidsconcert in Paradiso, een concertzaal waar Joost goede herinneringen aan heeft: "Paradiso is een kleine, intieme zaal. Daarin komt een band als I.O.S. het beste tot zijn recht." Maar ook op de theatertour (die ze 4 april hebben afgesloten in Franeker) kijkt hij met veel plezier terug vanwege de gezellige sfeer die in theaters meestal heerst.

Het eerste album Hemel & Aarde (1997) is nog steeds het meest verkochte album van de band. Vier albums volgden waarvan de laatste, Open, in 2007 uitkwam. Op de vraag op welk album hij het meest trots is, antwoordt hij na lang nadenken: "Vier. Dat album steekt naar mijn mening ontzettend goed in elkaar en ik ben er zelf het meest tevreden mee." Daarnaast geeft hij aan ook erg trots te zijn op nummers als Altijd wel iemand, Mooie woorden en Laat het licht aan.

Als ik Joost vraag terug te kijken op de afgelopen dertien jaar, vertelt hij dat hij het jammer vindt dat I.O.S. geen groter publiek heeft kunnen bereiken. "Vaak kennen mensen wel onze nummers, maar kunnen ze er geen band bij plaatsen. Kijk maar naar Uit de schaduw (dit nummer werd een tijdlang gebruikt voor televisiecommercials van de Staatsloterij, red.). Iedereen kent dat nummer, maar men weet vaak niet dat het van I.O.S. is." Ironisch genoeg heeft Blof ooit in het voorprogramma van I.O.S. gespeeld. Maar de gemiddelde Nederlander zal meer nummers van Blof kunnen opnoemen, dan van I.O.S.. Toch blijkt uit alles dat Joost erg trots is op wat I.O.S. bereikt heeft: "Ik probeer teksten te schrijven die mensen raken. Als ik hoor dat mensen zich herkennen in een nummer, weet ik dat ik een goed nummer heb geschreven."

Dan stel ik de vraag die de bandleden al vaak te horen hebben gekregen: waarom stopt I.O.S. er mee? Joost legt uit dat het voornamelijk zijn beslissing is geweest: "Voor mijn gevoel is de cirkel rond. Ik wil absoluut niet stoppen met het maken van muziek, maar voor mij is I.O.S. nu klaar. Het was een moeilijke beslissing want ik ben één van de drijvende motoren achter de band, ik schrijf de teksten. Maar ik heb liever dat mensen vragen waarom we stoppen, dan dat mensen over een paar jaar gaan vragen: 'Zouden jullie niet eens overwegen om te stoppen?' We stoppen op ons hoogtepunt." Naast I.O.S. heeft Joost samen met Homme de Vries het reclamebureau De Blits. Daar zal hij nu veel tijd in gaan steken. "Maar," benadrukt hij, "ik zal nooit stoppen met het maken van muziek."

Ten slotte vraag ik Joost of hij spijt heeft van dingen die de afgelopen dertien jaar zijn gebeurd. "Je moet nooit spijt hebben van dingen die je gedaan hebt, alleen van dingen die je niet gedaan hebt."

I.O.S. nog een laatste keer zien? Deze zomer speelt de band nog op enkele festivals en 3 oktober 2009 is het afscheidsconcert in Paradiso. Daarnaast zal er nog een verzamelalbum uitgebracht worden met een selectie van hun beste nummers én twee nieuwe nummers en een dvd met tien videoclips. Kijk voor meer informatie op www.ios.nl.