Herman Koch - Het diner

Media door Saar

"Herman Koch? Die man van Jiskefet? Dineren, met een BN-er, ik?" Juist! Met de staart tussen hun benen vertrekt zij maar weer richting bibliotheek of boekenzaak. Toch blijf ik bij mijn advies: er is weinig te vinden dat smakelijker is voor een boekenwurm dan Koch's laatste hapje.

Het verhaal
Het diner gaat over twee echtparen, die een misdrijf van hun zonen onder ogen moeten zien, en speelt zich bijna geheel af in een restaurant. Koch speelt met de angst die veel ouders kennen: je kind doet iets waardoor zijn toekomst op het spel komt te staan. Wanneer bekend wordt wie er achter de gruweldaad zit, wordt er voor zijn verdere leven met schande over de dader gesproken. Hoe verantwoordelijk ben je, als ouder, en wat doe je? Help je het misdrijf te verhullen, of geef je de bengel aan? Het verhaal is opgebouwd als zijnde een smakelijk en verrassend diner, van 'Aperitief' tot en met 'Fooi'. Stilistisch veegt Koch zijn lezers de pan uit; op adembenemende wijze ontvouwt hij het verhaal en toont hij het karakter en de geschiedenis van de geschetste personages. Als lezer vraag je je al snel af wie er nu eigenlijk 'niet helemaal in orde' is, om vervolgens al snel bij jezelf te raden te gaan: wie ben jij eigenlijk om een oordeel te vellen?

Leest als een speer
Doorspekt met cynisme, know-how van etiquette en een strak gespannen spanningsboog, zorgt Koch ervoor dat je zijn werk in rap tempo verorbert. Het is prettig uitbuiken, mijmerend over passages als:

"Wanneer ik een definitie zou moeten geven van geluk, dan is het deze: het geluk heeft aan zichzelf genoeg, het heeft geen getuigen nodig. 'Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze,' luidt de eerste zin van Tolstojs Anna Karenina. Ik zou daar hooguit nog aan toe willen voegen dat de ongelukkige gezinnen - en dan binnen die gezinnen in de eerste plaats de ongelukkige echtparen - het nooit alleen afkunnen. Hoe meer getuigen hoe beter. Het ongeluk is altijd op zoek naar gezelschap. Het ongeluk kan niet tegen stilte - het kan vooral niet tegen de ongemakkelijke stiltes die er vallen wanneer het alleen is."

En toen had Koch het idee...
Koch vond zijn inspiratie tijdens een lunch in Barcelona, waar zijn vrouw vandaan komt, zo'n drie jaar geleden. Met een stuk of vijftien personen werd er geluncht op een terras. Ineens was daar 'hét idee', binnen dertig seconden waren de opzet en titel duidelijk. Zoals ze daar met zijn allen zaten, dát was het boek. Nu nog een verhaal... Na afloop van de lunch vond er een bezoekje plaats aan de bioscoop, Woody Allen's Match Point. Bij het zien van de moord was het duidelijk: de oppervlakkige gesprekken die aan tafel tijdens Het diner plaats zouden vinden, kregen ineens een volstrekt andere lading.

Het diner verkoopt als een tierelier en is zijn sterren meer dan waard: schuif aan en verlaat het restaurant zeker niet zonder van alle gangen, inclusief aperitief, gesmuld te hebben. Met een onbestemd gevoel in je onderbuik laat Koch zijn lezers achter: verzadiging gegarandeerd. Zijn we veelvraten als we hier meer van willen?

Zeg Saar, heb je nog meer tips?
Ik raad de volgende boeken van harte aan:
Sharon Bolton, de schrijfster van het internationale succes Offerande, schreef de literaire thriller De Bezwering. Een mysterieus verhaal over dierenarts Clara, die onderdeel - en zelfs bijna slachtoffer- wordt van een bizar ritueel uit het verleden. Heerlijk om in weg te duiken terwijl je van het lentezonnetje geniet.

Na Terug naar de kust, De Eetclub, en Nieuwe Buren, is het tijd voor een nieuwe Saskia Noort! De Verbouwing, over de plastisch chirurge Mathilde die haar eigen privé-kliniek opent, confronteert de vrouw haar onzekerheid. Het boek verscheen op 27 februari en na slechts twee dagen in de verkoop, kwam het binnen op de eerste plaats in de Bestseller top 60. Inmiddels is het boek al toe aan een tweede druk. Lees ook de recensie op Ze.nl, of oordeel zelf.

Het Diner
Herman Koch
ISBN: 9041413685
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Anthos