Quizzen: een verslavende hobby!

Media door Saskia

Voor iedereen die van spelletjes, gezelligheid en een tikkeltje gezonde competitie houdt, is een quizavond de perfecte avondbesteding! Je hebt vast wel eens van het fenomeen 'Pub Quiz' gehoord of misschien heb je zelfs wel eens aan bijvoorbeeld een Murphy's Quiz meegedaan. Zo niet? Zeker eens doen! Het houdt je scherp en is gegarandeerd verslavend!

Quizzen? Wat is dat?
In elke stad in Nederland is wel een pub of café te vinden die een Pub Quiz organiseert. Een van de meest bekende quizzen is de Murphy's Quiz. Een Pub Quiz is een kennisquiz (een soort Triviant) die uit een aantal rondes bestaat met vragen over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan geschiedenis, topografie, cultuur, muziek, beroemdheden en ga zo maar door. En de winnaar? Die krijgt de eeuwige roem en meestal een fles lekkere champagne!

Hoe gaat het in zijn werk?
De vragen worden per ronde gesteld door een Quizmaster. Ieder team ontvangt een set antwoordformulieren waarop de antwoorden moeten worden ingevuld. De meeste quizzen beginnen standaard met een fotoronde. Je krijgt 10 plaatjes te zien van bekende Nederlanders, Amerikaanse presidenten, logo's of iets anders en samen met je team moet je opschrijven wat je ziet. De laatste ronde is steevast de muziekronde. Je krijgt 10 stukjes van liedjes te horen en aan jou de kunst op te schrijven wie de artiest is, en hoe het nummer heet. Je kunt een quiz in je eentje of met een vriend/vriendin doen, maar het is natuurlijk veel leuker om met een team te spelen! De meeste quizzen kennen een maximum van 5 deelnemers per team.

Waar kan ik meedoen?
Op de website www.murphysquiznight.com staat een lijst met de deelnemende cafés in heel Nederland. Daarnaast zijn er veel kroegen die hun eigen quiznight organiseren. Deze zijn vaak een stuk makkelijker (en actueler) dan de Murphy's Quiz. Zelf doe ik elke week met 10 à 15 vrienden (dus twee à drie teams) mee met de J&J Quiz in Eindhoven, in Café Playerz. Jeroen en Jeroen organiseren daar tussen 20:00 en 23:00 uur elke woensdagavond een avond vol leuke, bizarre en actuele vragen. Meedoen kost slechts 3 euro per persoon en het is ontzettend verslavend!

Zelf een quiz organiseren!
Natuurlijk kun je ook zelf een quiz in elkaar flansen. Het is ontzettend leuk om te doen en een goede reden voor een feestje! Nodig minimaal 10 vrienden en vriendinnen uit en stel ze in teams bloot aan je moeilijkste vragen. Garantie voor een super gezellige avond, waarop je je vrienden nog net iets beter leert kennen!

Natuurlijk zijn er allerlei variaties te bedenken op de standaardquiz. Denk bijvoorbeeld aan een themaquiz over de jaren '90, sport, muziek of reizen. Zelf heb ik een paar weken geleden een quiz georganiseerd met tien unieke rondes. Elke ronde had een bepaald thema. Zo was er een ronde 'Cultuur en Maatschappij', 'Sport en Spel', 'Fashion & Gossip' en 'Ik hou van Holland'. De teams werden door loting samengesteld en mochten samen vooraf beslissen op welke ronde ze een verdubbelaar wilden inzetten. Voor de ronde met de verdubbelaar kregen ze dubbele punten! In elke ronde gaven we door middel van muziek een hint. Het verzinnen van de vragen zorgde voor veel voorpret en het werd een ontzettend gezellige avond!

Quizzen, iets voor jou?