CD: Arthur Umbgrove - Stilte Opname

Media door Marit

Het kinderziekenhuis had Arthur benaderd voor een optreden, maar zonder passende liedteksten wilde hij niet voor de kindertjes optreden. Hij was echter wel geïnteresseerd en daardoor liep Arthur vervolgens twee maanden lang rond in het ziekenhuis. Hij sprak met artsen, met verpleegkundigen, met ouders en vooral met de kinderen zelf. Chronisch zieke kinderen, terminaal zieke kinderen, vijftienjarigen van vijfendertig kilo die zichzelf nog te dik vinden en kinderen die in hun bed plassen. De verhalen vertaalde hij naar liedteksten en dat heeft hij erg goed gedaan.

"Uitgangspunt bij het schrijven was dat de liedjes, ook zonder de context, overeind zouden blijven. Het zijn dus geen kinderziekenhuisliedjes  geworden. Integendeel, het gaat nooit expliciet over ziek zijn. Het zijn niet eens kinderliedjes geworden. Het gaat over verlangen, verdriet, teleurstelling, blijdschap. Nou ja, over alles waar het leven over gaat," aldus de trotse Arthur.

Vier van de elf nummers worden door Birgit Schuurman gezongen. Haar zachte, zuivere stem is erg prettig om naar te luisteren. Ook de samenzang tussen Arthur en Birgit is prachtig. Haar melodieuze stem geeft een fijne afwisseling aan de zwaardere stem van Arthur. Zijn solonummers vind ik minder mooi: door de herhaling van steeds dezelfde woorden en het net te lang aanhouden van klanken, lijkt zijn stem wat monotoner dan waarschijnlijk de bedoeling is.

Het is een cd geworden met fijne, rustige muziek. De onderwerpen in de eerste laag in de muziek, zijn kinderlijk (een monster in een lijst, een auto, een poster van een ster, een foto van je klas), de achterliggende gedachte is echter volwassener dan je zou willen: waar je ook bent, je woont hier.

Een verzameling van mooie, figuurlijke teksten die je raken. De cd is erg creatief uitgewerkt: een kleurig boekje met teksten  en het hoesje zelf is ook uitgewerkt met veel kleuren en een Amsterdams stadsbeeld.

De opbrengsten van de verkoop van STILTE OPNAME gaan naar het Emma Kinderziekenhuis.

STILTE OPNAME
Arthur Umbgrove & Birgit Schuurman
EAN: 9789077851234
Prijs: 14,99 euro