Het mysterie achter Mystery Land

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zaterdag 29 augustus: het feest lijkt in de trein naar station Hoofddorp al begonnen te zijn. Overal zie je uitgelaten jongeren in opvallende outfits met elkaar kletsen, lachen en dansen. Iedereen heeft er overduidelijk zin in! Na 5 euro betaald te hebben voor de pendelbus (minpunt!) zijn we dan echt op weg naar het voormalig Floriade-terrein in de Haarlemmermeer waar Mystery Land plaatsvindt...

Een groot nadeel van festivals is dat je meestal urenlang in de rij moet wachten om binnen te komen, gelukkig is dit bij Mystery Land niet het geval. De ingang is groots opgezet en er staat voldoende personeel; we zijn zo binnen!

Van veraf is al te zien hoe waanzinnig groot dit festival is. Tot zover je kunt kijken zie je felgekleurde tenten en vlaggen van de verschillende podia en we kunnen dan ook niet wachten om het festival te gaan verkennen. Voor het decor verdient Mystery Land echt een pluim: je waant je in een soort sprookjesbos en je kijkt je ogen uit. Het evenement is tot in de puntjes verzorgd! Daar komt nog eens bij dat het heerlijk weer is. Want een zonnetje in je gezicht terwijl je aan het dansen bent zorgt natuurlijk voor dat ultieme festivalgevoel.

Mystery Land is verdeeld in twee bosrijke terreinen (noord en zuid) waar in totaal 19 podia op zijn verdeeld. Techno, elektro, hardstyle, club, hiphop: er zit voor iedereen wel wat bij. Dat maakt ook gelijk dat het publiek heel divers is. Kakkers, gabbers, hippies, gothics, jong en oud: elk type mens zie je hier wel voorbij komen. Aan de ene kant is die diversiteit heel leuk, maar aan de andere kant mist het festival daardoor een beetje aan saamhorigheid. Iedereen heeft overduidelijk zijn eigen muziek- en levensstijl en die mensen zoeken elkaar op. Bij kleinere festivals heb je toch iets sneller aanspraak en het gevoel van: wij met z'n allen tegen de wereld! Een ander nadeel, wat eigenlijk ook weer een voordeel is, is dat het festivalterrein zo enorm groot is. Leuk, want er is ontzettend veel te zien en te doen, maar ook heb je daardoor aan het einde van de dag het gevoel dat je een marathon hebt gelopen.

Nog een pluim verdient het festival voor het eten. Overal zijn eetgelegenheden te vinden en daardoor hoef je niet niet uren te wachten op je happie. En dan bedoel ik niet alleen maar van die vieze, vette happen die je meestal vindt op zulke feesten, maar er zijn gezonde, biologische snacks om je maag mee te vullen en ook voor de multiculturele eters is er genoeg om uit te kiezen. De Thaise, Italiaanse en Surinaamse keukens zijn vertegenwoordigd en ook liefhebbers van sushi en oesters met champagne komen niets te kort.

Verder is het nog leuk om te vermelden dat je op Mystery Land niet alleen voor de muziek komt. Naast de vele tenten en podia, zijn er namelijk ook veel plekjes te vinden met andere activiteiten. Zo kun je op dit festival bungee jumpen, je hand laten lezen, je laatste zonden opbiechten en luisteren hoe bekende schrijvers als Kluun en Saskia Noort onder begeleiding van dj Giel Beelen uit literair werk voorlezen.

Ook dit jaar staan er natuurlijk weer veel bekende namen te draaien op Mystery Land, zoals Chuckie, Fedde le Grand, Joost van Bellen, Michel de Hey, Deepack en nog veel meer. We schudden flink met onze heupen bij Ex Porn Star en Dirty Dutch, springen bij Q-Dance, beuken bij Rauw en spacen bij de Main Stage.

Het is ons volkomen duidelijk waarom Mystery Land zo'n groot succes is: het heeft een super goede organisatie, een sterke line-up en een prachtig decor. Mystery Land heeft onze verwachting meer dan waargemaakt en wij zijn er dan ook volgend jaar zeker weer bij!

Yesterday is History, Today is a Gift, Tomorrow is Mystery

Tekst & foto's: (c) Ze.nl / Jet Wieske & Marieke Brouwer