Deel 2: Road Trip Amerika & Canada

Reizen door Maresa

Ottawa
Deze Canadese stad doet erg Europees aan. Als je zin hebt in terrasjes, zit je hier zeker goed. Er zijn pubs, hippe restaurants en gezellige eettentjes waar je ook 's avonds uit kunt gaan. Verder bestaat de stad uit bezienswaardigheden, kunst, gezellige straatjes, parken en musea.

Ottawa is een stad die ons erg heeft verrast. Waar wij een saaie, levenloze plaats hadden verwacht, leefde het hier volop en was er meer dan genoeg te zien en te doen. Het winkelaanbod is minder groot dan in de meeste steden, wat gelijk het enige nadeel is. Maar kom je niet om te winkelen, dan heeft deze stad alles wat je maar wilt.

Montreal
Nog een verrassing: het tweede Parijs. Kom hier niet voor de tweede Notre Dame (niet de moeite waard) maar voor de levendige sfeer, de vele winkels, de parken en de andere bezienswaardigheden.

Zeker doen

  • De winkelstraten in hartje Montreal.
  • Het ondergrondse winkelcentrum. De ingang is volgens sommigen moeilijk te vinden. Tip: de winkelstraten in het centrum hebben meerdere ingangen naar de ondergrondse stad, en deze zien eruit als metroingangen of gewone winkels/kleine winkelcentra. De winkels in het ondergrondse centrum zijn vooral merkloos of juist heel luxe, maar het is een hele ervaring om dit tweede Montreal te verkennen.
  • Huur een fiets! Overal in Montreal staan ze: huurfietsen. Slinger je creditcard door de automaat, voer de code in bij één van de fietsen en voilà: je hebt je eigen fiets. Het eerste half uur kost het je geen cent en je komt snel bij alle bezienswaardigheden van de stad, of bij de parken. Ook een pluspunt: je kunt je fiets bij elk van de honderden punten weer terugbrengen. Vanwege de hoeveelheid ophaalpunten ben je er overal slechts een paar straten van verwijderd - zo hoef je niet lang te zoeken als je het fietsen zat bent.

Boston
Opnieuw een fantastische stad die veel te bieden heeft - van winkels tot uitgaan tot leuke wijken.

Niet te missen: de Freedom Trail. Kaarten en informatie kun je downloaden op thefreedomtrail.org. Deze rode lijn loopt door heel Boston langs alle bezienswaardigheden, de Italiaanse en Ierse wijken, en verschillende winkels. Ideaal voor iedereen die de stad wil leren kennen én wil kijken wat er allemaal te doen is.

New York
Hier kun je hele boekwerken over schrijven. Dat is inmiddels ook al gedaan, dus zal ik zelf niet alle hoogtepunten benoemen, die kun je overal op internet wel vinden. Daarom nu wat ongewone tips voor een bijzondere New York-ervaring.

Zeker doen

  • Zorg dat je vlak voor openingstijd bij de Disney Store (Fifth Avenue) staat. Waarom? Dan ben je er als de winkel opent en dat is een hele ervaring! Het personeel ontvangt je met veel applaus en gejuich (nee, dat is geen grapje - dat is Disney). De Disney Store zelf is ook een bezoekje waard, met prachtige vormgeving en op de bovenste etage een kunsthandel met (dure) Disney-werken.
  • Loop door Chinatown en word om de twee meter lastiggevallen door handtasjes- en zonnebrillenverkopers die al hun merknamen naar je schreeuwen. Vraag vol interesse of ze ook het merk 'fietsbel' hebben. Reactie: 'Bell? No.' Zo ben je binnen een seconde van de verkoper in kwestie af (copyright Stefan, die deze reactie bedacht). Het is een stuk sneller dan wanneer je 'no thank you' zegt...
  • New York heeft een White Castle, een zeldzame hamburgertent in de VS. Zoek het adres op internet en koop hier de lekkerste shakes, de kleinste hamburgers (denk aan de sixpack van de Burger King, maar dan lekkerder) en de heerlijkste Mozarella-sticks (zeker met Marinada-saus). Als je toch burgers wilt eten in de VS, dan is dit de plek!

Meer weten over reizen in de VS/Canada? Lees dan ook het algemene artikel met tips voor de voorbereiding, verkeersregels en andere handigheden.