DVD: Doubt

Media door Krista

De bejubelde film Doubt speelt zich af op de Saint Nicholas Church-school in het jaar nadat president Kennedy is vermoord. Zuster Aloyius Beauvier (Meryl Streep) is het schoolhoofd en houdt er een straks regime op na. Alles moet volgens haar regels en volgens de hiërarchie van de kerk. Nieuwkomer, de progressieve parochiepriester Flynn, valt niet bepaald in de smaak bij Beauvier. Haar aversie tegen Flynn wordt groter en groter als ze naar zijn preken luistert en ziet dat hij onder haar leerlingen populair is. Als de jongste zuster haar twijfel uitspreekt over Flynn, die een onderonsje heeft met een van haar leerlingen, ontstaat er een ware heksenjacht. Het lijkt alsof dit was waar Beauvier al enige tijd op had gehoopt.

Een gesprek om erachter te komen wat er precies gebeurd is, loopt niet volgens plan en Flynn laat duidelijk merken dat hij er niet van gediend is. Het mooie aan deze scène is dat Beauvier op alle mogelijk manieren probeert om haar macht te laten werken op Flynn. Flynn daarentegen blijkt hier immuun voor te zijn. Als Flynn uiteindelijk uitlegt waarom hij de jonge jongen apart heeft genomen, blijkt de zaak afgehandeld te zijn. Helaas voor iedereen staakt Beauvier haar jacht niet en komt achter zaken die ze liever niet had geweten. Of ze uiteindelijk Flynn weet te ontmaskeren...?

En?
Doubt is een intrigerende film waarvan de titel nog nooit zo van toepassing was. In de hele film staat het thema twijfel centraal. Zelf word je ook constant in twijfel gebracht. Heeft priester Flynn iets op zijn kerfstok of niet? Hij maakt zichzelf ontzettend verdacht door veel interesse te tonen in de geïsoleerde zwarte leerling. Maar ook ontstaat er twijfel over de motieven van Zuster Beauvier; waarom begint ze een heksenjacht naar Flynn? Herkent zij iets in hem, maakt hij een gevoel in haar los waar ze niet aan wil?

Het is vreemd, maar zeker een intrigerende film met prachtige preken van priester Flynn. Vooral de preek over roddelen is iets wat mij nog lang zal bijblijven. Deze film is zeker niet voor iedereen weggelegd, je moet wel van films houden waar eigenlijk niks in gebeurt en waar je constant tussen de regels door moet lezen/kijken. Dat deze film vijf keer is genomineerd is voor een Academy Award is voor mij geen verrassing, alleen ben ik bang dat weinig mensen dit met mij eens zullen zijn. Toch nieuwsgierig geworden? Ga hem dan kijken en oordeel zelf.   

Doubt
Regie: John Patrick Shanley
EAN: 8717418213503
Prijs: 24,99