Siska Mulder - Doof

Media door Marieke_B

Het verhaal
Oscar Stellendam is een succesvolle en getalenteerde presentator. Zijn tv-programma De Oscars wordt goed bekeken en qua carrière heeft hij het dan ook erg goed voor elkaar. Privé gaat het hem echter minder voor de wind. De tragische dood van zijn zoontje Jimmy drijft hem en zijn vrouw Stella steeds verder uit elkaar. Ze besluiten te verhuizen van Friesland naar 't Gooi om alle pijnlijke herinneringen achter zich te laten, maar Oscar vlucht in zijn werk. Stella probeert de herinnering aan Jimmy wanhopig levend te houden, maar Oscar wil daar niets van weten; hij stopt alles liever weg.

Als Oscar de kans krijgt om een nieuwe live talkshow te gaan presenteren, grijpt hij deze dan ook met beide handen aan, ook al was het juist de bedoeling dat hij het rustiger aan ging doen en meer tijd zou besteden aan zijn vrouw. Het succes heeft echter nog een vervelende keerzijde: een stalker maakt het leven van Oscar en Stella tot een hel en lijkt alles van hen te weten. Ze worden steeds vaker lastiggevallen en de bedreigingen gaan verder en verder... Wie is er nog te vertrouwen?

En?
Bij het lezen van de achterkant van het boek, vroeg ik mij direct af waar de titel Doof op zou slaan. Daar kom je al snel achter: Oscars vrouw Stella blijkt doof te zijn. Later blijkt dit nog een diepere betekenis te hebben: Oscar is figuurlijk doof, wil niet denken aan zijn overleden zoontje en daar vooral niet over praten. Doof voor zijn eigen gevoelens.

Het is verfrissend om eens een literaire thriller te lezen waarin de hoofdpersoon een man is. Deze keer geen sterke vrouw met relatieproblemen, maar geschreven vanuit een mannelijk perspectief. Siska Mulder heeft zich goed ingeleefd in zijn karakter en er een boeiend personage van gemaakt. Je wordt meegesleept in zijn rollercoaster van emoties waar hij mee om dient te gaan: het verlies van zijn zoontje, de doofheid van zijn vrouw, het bekende Nederlander-zijn en alles wat daar bij komt kijken - positieve én negatieve aandacht. Hij gaat daar op geheel eigen wijze, niet altijd het verstandigst, mee om en moet de consequenties daarvan onder ogen zien.

Doof leest heel vlot weg en is ontzettend spannend. Hoever reikt je ambitie en wat heb je daarvoor over? Hoe kun je samen over de dood van je kind heen komen als je beiden zo'n ontzettend verschillende manier van verwerken hebt? En wat doe je als iemand alles van je weet en vluchten dus zinloos lijkt? Ondanks deze issues moeten Oscar en Stella het samen zien te rooien. Is hun huwelijk daar sterk genoeg voor?

Naar aanleiding van haar boek Doof maakte Siska een mini-documentaire. Hierin worden drie mensen geïnterviewd die ooit konden horen, maar op latere leeftijd van het ene op het andere moment doof zijn geworden.

Welke geluiden missen zij het meest? Welke problemen brengt hun plotsdoofheid met zich mee? En heeft het ook nog voordelen?

Annieck, Anja en Wouter vertellen openhartig over hun plotsdoofheid in deze mini-documentaire van 8 minuten. Bekijk 'm HIER op Siska's eigen website!

Ik heb van Doof genoten en het boek in één ruk uitgelezen. Aanrader!

Doof
Siska Mulder

ISBN: 906974869X
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Arena