One to watch: Vel over Probleem

Media door Marieke_B

In Nederland lijden tienduizenden mensen aan een eetstoornis. Programmamaakster Jessica Villerius dook in deze probleemwereld en maakte de prachtige documentaire Vel over Probleem, waarin patiënten met anorexia heel openhartig met haar praten. Ze volgde een aantal meiden die lijden aan deze (uiteindelijk dodelijke) ziekte, de jongste is slechts 11 jaar oud. De openhartigheid komt mede omdat Jessica zelf ook met een eetstoornis kampte...

Jessica vertelt dat de ziekte nog te weinig wordt herkend door hulpverleners, terwijl het de meest dodelijke psychische aandoening is. "Ik heb ook hulpverleners aangetroffen die heel erg ver gaan met hun persoonlijke inzet. Maar ze lopen tegen een chronisch geldtekort aan. De wachtlijsten zijn enorm," aldus Jessica.

Bijzonder is dat alle eetstoornisklinieken die werden benaderd voor medewerking onvoorwaardelijk toestemming gaven om de therapiesessies te filmen. Jessica mocht overal bij zijn en dat leverde soms hartverscheurende taferelen op. "Ik laat zien wat voor een gemene sluipmoordenaar de ziekte is. Deze meiden willen niet dood, ze willen ook gewoon gelukkig zijn. Ik probeer bloot te leggen wat de mechanismen achter de ziekte zijn." Jessica trok maandenlang met de patiënten op en won uiteindelijk hun vertrouwen: "Het duurt bij deze meiden heel erg lang voordat ze durven te zeggen wat ze echt denken. Ik denk ook dat het uniek is dat ze mij zo dichtbij hebben laten komen."

De KRO brengt op woensdag 15 juli op Nederland 3 een thema-avond over anorexia, die gepresenteerd zal worden door Yvon Jaspers. Centraal staat de 60 minuten durende documentaire KRO 3Doc: Vel over Probleem, die Jessica in opdracht van de omroep produceerde. Om 20.30 uur zal de film worden uitgezonden.

Direct na de documentaire kan er gechat worden met alle deelnemers, ook psychologen, op de website Proud2Bme. Klik HIER voor meer informatie!

Jessica Villerius maakte eerder al spraakmakende documentaires. Zo bracht zij het leven van serieverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux in beeld, door te spreken met onder andere zijn vader en zus. En heel bijzonder: Dutroux zelf schreef haar vanuit de gevangenis een brief waarin hij antwoord gaf op al haar vragen. Verder maakte Jessica voor zanger Jeroen van der Boom enkele videoclips bij zijn uitgebrachte singles.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van haar eigen productiebedrijf Posh Productions: www.poshproductions.nl

Foto Jessica: (c) Mike Wennekes
Overige foto's: (c)
www.poshproductions.nl