World Press Photo 2009

Vrije tijd door Micky

In het nieuws zien we beelden vanuit de hele wereld. Van verkiezingen tot bomaanslagen en van sportuitslagen tot de economische crisis: beelden flitsen voorbij. World Press Photo geeft je de kans stil te staan bij het beeld en er eens goed naar te kijken. Wat zie je nou echt? De expressie van de mensen die het nieuws zijn, zeggen soms meer dan de feiten die je er omheen hoort.

De World Press Photo is wereldwijd bekend. Iets minder bekend is het feit dat ons landje daarvoor gezorgd heeft! In 1955 kwam de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten namelijk op het goede idee om deze fotowedstrijd te organiseren. Elk jaar wordt er één foto uitgekozen die zich de World Press Photo van het jaar mag noemen. Daarnaast worden er ook in verschillende categorieën, zoals Portretten, Natuur en Mensen in het Nieuws, awards uitgereikt. De winnende foto's worden uitvergroot tentoongesteld. Naast de foto's kun je een stukje achtergrondinformatie over het verhaal en de fotograaf lezen. Dit jaar is de tentoonstelling alweer voor de 52ste keer op meer dan 100 locaties te zien in 45 landen.

De World Press Photo Award 2009 is gewonnen door de Amerikaan Anthony Suau. Hij maakte een serie foto's die de kredietcrisis in Amerika in beeld brengt. De crisis sloeg daar hard in met als gevolg dat veel mensen wegens financiële redenen hun huizen moesten verlaten. Op de winnende foto is dan ook een agent met een getrokken wapen te zien die leegstaande huizen inspecteert op junks en criminelen. Er is ook een Nederlander in de prijzen gevallen. Fotograaf Roger Cremers kreeg de eerste prijs in de categorie 'Arts and Entertainment'. Hij maakte een serie foto's van bezoekers van het voormalige concentratiekamp Auswitz-Birkenau in Polen.

Elk jaar worden de winnende foto's gebundeld in een boek. De winnende foto's zijn mooi, indrukwekkend en soms shockerend. De tentoonstelling van World Press Photo is het bezoeken meer dan waard.

Wil jij graag naar de World Press Photo tentoonstelling? Bekijk hieronder waar de tentoonstelling nog te zien is:

04 mei 2009 - 28 jun 2009: Oude Kerk, Amsterdam
19 juni 2009 - 09 juli 2009: Janskerk, Utrecht
12 augustus 2009 - 06 september 2009: Grote Kerk, Naarden
12 september 2009 - 04 oktober 2009: Hoofdgebouw TUE & Kennispoort, Eindhoven
12 september 2009 - 04 oktober 2009: Westelijk Handelsterrein, Rotterdam
29 september 2009 - 18 oktober 2009: Broerenkerk, Zwolle

Bezoek de website van World Press Photo voor meer informatie. Tip: bekijk op de website het overzicht van de World Press Photo's van het jaar vanaf 1955 tot nu.