Review: Coco avant Chanel

Media door Redactie Ze.nl

In 2001 speelde ze de hartverwarmende Amélie Poulain die erin geloofde het leven van anderen te kunnen veranderen, maar haar eigen leven niet onder controle had. Nu is de inmiddels 32-jarige Audrey Tautou in de huid gekropen van een daadkrachtige vrouw die voornamelijk haar eigen zinnen door wilde zetten. Audrey laat op een zeer geloofwaardige manier een stukje van Coco Chanel zien dat we nog niet kennen, een jonge Coco voordat ze haar succes bereikt. Je leeft met haar mee, je maakt je boos voor haar en je bent trots op haar. Audrey laat ons vooral begrijpen waarom de koningin van de mode was zoals ze was. Coco avant Chanel is niet alleen een verhaal over de weg naar succes, maar ook een verhaal van eenzaamheid en verdriet.

Het verhaal
Wanneer Gabrielle (Coco) als klein meisje aan het eind van de negentiende eeuw naar het weeshuis wordt gebracht, is al duidelijk dat ze oog heeft voor detail. Met een bewuste blik bestudeert ze aandachtig de kappen van de nonnen. Dat ze na haar jeugd in een naaiatelier komt te werken is niet vreemd, maar eigenlijk wil ze het liefst zingen. In de avonduurtjes zingt Coco met haar zusje in een café waar welvarende mannen vermaakt worden. Hier ontmoet ze de excentrieke, rijke Etienne Balsan. Coco komt op zijn landgoed te wonen waar ze omringd wordt door mannen die niet werken en vrouwen die zeer overdadig gekleed en beladen met sieraden door het leven gaan. In deze weelderige wereld valt de charmante Coco op door haar eenvoudige op mannenmode gebaseerde kledingstijl. Langzamerhand wordt haar vindingrijkheid ook door de modieuze vrouwen gewaardeerd en Coco krijgt steeds meer opdrachten. Haar droom om ontwerpster te worden en daarmee haar eigen geld te verdienen groeit met de dag en wordt door de financiële hulp van haar minnaar gerealiseerd. Hoeden, kostuums en het welbekende zwarte jurkje passeren de revue.

Prachtige kleding
Karl Lagerfeld, de artdirector van het huidige Chanel-imperium, is verantwoordelijk geweest voor de kostuums die in de film ten tonele verschijnen. Dat wil niet zeggen dat alleen fashionista's zullen smullen bij Coco avant Chanel; ook Franse filmfanaten, Audrey Tautou-fans en filmliefhebbers in het algemeen worden meegezogen in het aangrijpende verhaal van een vrouw die zich niets laat vertellen en haar droom naleeft.

Coco avant Chanel is vanaf 28 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.