Suzanne Collins - De Hongerspelen

Media door Chantal

Ze is wel van de boekenreeksen. Na het in Amerika zo succesvolle Gregor the Overlander... is auteur Suzanne Collins terug met een nieuwe reeks: De Hongerspelen. Geïnspireerd door de Griekse mythes en de vroegere gladiatorenfilms uit haar jeugd, wilde Collins een trilogie schrijven met juist die elementen. Het eerste boek is nu uit.

Het verhaal
De 16-jarige Katniss heeft het niet makkelijk. Het Amerika zoals wij dat kennen bestaat niet meer en heeft plaatsgemaakt voor het land Panem. Het is nu opgedeeld in twaalf districten en één hoofdstad, het Capitol. Het laatste district, nummer twaalf, is ook meteen het armste gebied, en laat Katniss nou net daar wonen. Haar vader is een aantal jaar geleden overleden tijdens een mijnexplosie, waardoor zij zich nu geroepen voelt om voor haar moeder en zusje te zorgen. Dag in dag uit jaagt ze samen met haar beste vriend illegaal door de bossen en ruilt ze haar prooi voor andere producten. Tot de dag van de Hongerspelen is aangebroken, een jaarlijks evenement waarbij elk district zowel een jongen als een meisje moet 'opofferen' om te gaan vechten. Vierentwintig tieners dus, die elkaar moeten afmaken tot er nog maar één winnaar overblijft. Je voelt hem al aankomen: Katniss is één van de gelukkigen die dit jaar mee mag doen.

En?
De Hongerspelen klonk niet helemaal als een fantastische toevoeging aan het toch al grote scala aan fantasyboeken. Dat leek ook het geval na het eerste hoofdstuk. Maar dit boek is een typisch gevalletje: hoe verder je in het verhaal komt, des te beter 'ie wordt. En uiteindelijk kan je 'm eigenlijk niet meer wegleggen. Overleven meets Big Brother, want alle gebeurtenissen tijdens de queeste zijn live te volgen via de televisie.

Je leert Katniss zó goed kennen, dat je echt met haar meevoelt, met haar meedenkt en met haar meegaat als ze constant moet kiezen tussen leven en dood. Collins weet precies de juiste woorden te gebruiken om ervoor te zorgen dat het niet kinderachtig wordt, maar tegelijkertijd ook dat het niet te luguber gaat klinken. Want ja, er gebeuren nogal wat dingen waarvan je blij bent dat je het niet echt voor je ogen hebt zien gebeuren. Ook al is het einde een beetje voorspelbaar, je blijft doorlezen tot de allerlaatste bladzijde. En dan is het toch echt heel erg jammer dat deel twee en drie voorlopig nog niet verschijnen.

Dus?
Als je van Harry Potter houdt, van heel veel spanning en een klein beetje romantiek is De Hongerspelen een boek dat je absoluut niet wilt missen. J.K. Rowling, eat your heart out!

De Hongerspelen
Suzanne Collins
ISBN: 9047508084
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Unieboek