Interview: Lucia Rijker!

Media door Anneke

Ambieer je een filmcarrière of zijn dit rollen die op je pad komen?
"Ik denk niet dat een acteercarrière iets voor mij is. Zo nu en dan een rolletje vind ik wel leuk. Het lijkt me erg moeilijk om in het acteervak te zitten, dat levert veel frustraties op. Ik heb zelf eens meegedaan aan de serie L'Word. Daar kwam ik actrice Rose Rollins tegen die me vertelde dat ze in haar leven maar drie keer in tv-series gespeeld heeft, terwijl ze wel duizend audities gedaan heeft! Het zou niets voor mij zijn om constant afgewezen te worden. Ik kom natuurlijk zelf uit een carrière waar doorzettingsvermogen een 'pre' is. In de filmwereld word je net zo hard geslagen als in mijn sport, maar dan vooral emotioneel."

Je speelde in de Oscarfilm Million Dollar Baby en nu een piepklein rolletje in Star Trek.
"Million Dollar Baby was geweldig om te doen. Ik speelde een bokster, een rol die me natuurlijk op het lijf geschreven was. Met Clint Eastwood als regisseur kon ik heel veel van mezelf laten zien. Star Trek is een hele andere film en J.J. Abrams is ook een ander soort regisseur. Maar ik vond beide films leuk om te doen, al is mijn rol in Star Trek echt minimaal."

Hoe ben je in eigenlijk die film terecht gekomen?
"Ik kreeg 'm via een auditie die mijn agent geregeld had. In totaal ben ik zes seconden in beeld en spreek geen lapje tekst. Toch heb ik voor mijn rol als Romulan bad girl urenlang in de make-upstoel gezeten. Ook moest ik een heel zwaar kostuum aan waar ik erg van ging zweten. Er is vijf maanden lang gefilmd, waarvan ikzelf vijf dagen van elk veertien uur gewerkt heb. En je ziet wat er uiteindelijk van over is!"

Waar ben je precies in de film te zien?
"Je moet goed opletten, want het is zo voorbij (Lucia lacht). Eigenlijk herken ik mezelf alleen. Ik zit verscholen achter Eric Bana en zit aan een apparaat. Ik ben de enige Romulan met haar en ben praktisch onherkenbaar. Toch ben ik blij dat ik er niet uit geknipt ben, zoals met andere Romulans uit de film is gebeurd. Als een regisseur een grote productie maakt dan haalt hij uiteindelijk alle overtollige scènes eruit."

Wat voor rol zou je zelf nog wel eens willen spelen?
"In plaats van acteren zou ik het liefst een keer een theatershow doen. Dat ligt denk ik het dichtst bij me. Als ik als performer het podium op ga, dan geeft dat hetzelfde gevoel als het betreden van de boksring. Je hebt die adrenaline, want er kan live van alles fout gaan. Ik hou van dat gevoel! Ik ben trouwens nog steeds blij met de rol die ik ooit speelde in Million Dollar Baby. Die heeft veel deuren voor me geopend. Wel krijg ik altijd 'barbaarse' rollen toebedeeld, oftewel die van 'bad girl'. Zo word je wel weer in een bepaalde hoek gedrukt. Maar ik vind het niet erg hoor. Ik ben toch met veel verschillende dingen bezig."

Doe je tegenwoordig nog wat met boksen?
"Ik doe niet meer aan wedstrijdsport, maar ben wel actief als begeleider en als coach. Les geven vind ik echt te gek. Daarnaast doe ik ook veel seminars. Verder ben ik op zoek naar een publicist voor een boek over mijn leven. Ik heb zoveel geleerd van mijn carrière dat ik mijn ervaringen graag in boekvorm wil gieten."

Star Trek is sinds 7 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.

Foto 4: Anneke Ruys