Mam, kun je me geld lenen?

Media door Marieke_B

In eerste instantie hebben de tweelingbroers Simon en Nick een erg gelukkige jeugd. Samen met hun oudere zus Marie groeien ze op bij moeder Elizabeth en hun vader. Moeder is lerares en doet alles in het belang van haar kinderen. Dat zij een gelukkige, goede opvoeding genieten is haar enige doel.

Al snel gaat het slechter met het gezin. Elizabeth werkt veel, waardoor haar zoons teveel vrijheid krijgen. Ze leeft bovendien langs haar man heen, wat resulteert in een scheiding. Simon en Nick worden van school gestuurd omdat ze al op jonge leeftijd beginnen met blowen. Dit is slechts het begin van veel erger...

Elizabeth ontmoet Tony, waardoor ze weer gelukkig wordt in de liefde. Ondertussen glijdt de tweeling steeds verder af. Verkeerde vrienden, teveel vrijheid en hun nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat het blowen uiteindelijk via allerlei experimenten bij heroïne terechtkomt. Elizabeth heeft lange tijd niet in de gaten hoe erg haar zoons eraan toe zijn, maar als ze uiteindelijk niet anders kunnen dan hun situatie op te biechten aan hun moeder, begint de pijn van het hele gezin pas echt.

Gedreven door de onvoorwaardelijke liefde voor haar zoons, doet Elizabeth alles wat in haar vermogen ligt om Simon en Nick te helpen. Financieel en emotioneel gaat zij er zelf helemaal aan onderdoor, wat ook z'n weerslag heeft op haar huwelijk met Tony. Alle moeite blijkt echter tevergeefs: het leven van haar zoons hangt aan een zijden draadje. Ze leven alleen nog maar voor hun volgende 'shot' en schuwen daarvoor de criminaliteit niet. Hun gezondheid gaat razendsnel achteruit. Elizabeth kan het niet aanzien hoe haar zoons de afgrond in glijden, maar beseft tegelijkertijd dat ze machteloos is: afkicken lukt een drugsverslaafde alleen als diegene dat zelf ook echt wil. Uiteindelijk komt de politie met het bericht dat Nick dood is. Zelfmoord. Diep in haar hart zag Elizabeth het aankomen, maar het blijft natuurlijk een verschrikkelijke klap.

Het boek Mam, kun je me geld lenen? beschrijft op prachtige, eerlijke wijze hoe de drugsverslaving van de tweeling het gezin heeft verwoest. Hoe een moeder hier zo goed en kwaad als het ging mee om probeerde te gaan en puur handelde uit liefde voor haar kinderen. Dat ze hierdoor niet altijd de verstandigste weg koos, geeft ze eerlijk toe. Moederliefde maakt echter blind, zo blijkt.

De liefde voor haar kinderen druipt bijna van de pagina's. Misschien af en toe teveel van het goede, maar het geeft wel aan waarom Elizabeth deed wat ze deed. Je kan niet anders dan vreselijk met deze moeder meeleven en respect hebben voor de manier waarop ze er als gezin toch bovenop zijn gekomen, ondanks de dood van Nick.

Door familie, vrienden, hulpverleners en andere mensen tussendoor aan het woord te laten, wordt een nog beter beeld geschetst van de tweeling en de benarde situatie waarin het gezin verkeerde. Een erg aangrijpend boek dat je in één ruk uitleest.

Mam, kun je me geld lenen? - Wat mijn gezin is aangedaan door drugs
Elizabeth Burton-Phillips
ISBN: 9044322672
Prijs: 16,90
Uitgeverij: The House of Books