Interview: Mike & Thomas!

Media door Susanne

Wat was de aanleiding voor het maken van deze dvd?
T:
"Voor De Mike & Thomas Show schrijven we altijd odes om onze vrouwelijke gasten aan de piano te introduceren (bijvoorbeeld voor Fatima Moreira de Melo en Hadewych Mienis - zie foto, red.), en daar hadden we er inmiddels een paar honderd van liggen. We wilden al een tijd een plaat maken en besloten een aantal nummers tot volwaardige popnummers om te schrijven. En toen dachten we: 'Goh, laten we daar een aantal clipjes bij maken.'"
M: "We zijn er bijna drie jaar mee bezig geweest. Het was heel erg tussen de bedrijven door, want we hadden het ontzettend druk. Het was dus telkens om de paar weken een keer een avondje."
T: "Een paar uurtjes even. Dan scheurde ik op mijn brommer naar Tjeerd Oosterhuis om een liedje in te zingen en dan ging ik weer weg."

M: "We gaan waarschijnlijk nog wel meer platen maken. We hebben nog een heleboel liedjes liggen waar we erg aan gehecht zijn."
T: "We willen er ook nog meer schrijven waar we ons aan zullen hechten."
M: "En we vinden het ook leuk om allerlei verschillende stijlen uit te proberen. Hardrock bijvoorbeeld. En we moeten ook nog iets met reggae doen."
T: "Ja, en we moeten beslist een discoplaat doen."
M: "We zaten net te denken dat we misschien wel een haatplaat kunnen maken."
T: "Over precies dezelfde dames, maar dan heel onaardige dingen."
M: "Ze gewoon helemaal affikken."
T: "Of gewoon een concert op tv van negentig minuten over Catherine Keyl, ik noem maar iemand."
M: "De Anita Witzier-symphonie."

Voor wie zouden jullie nog eens een serenade willen zingen?
M: "Oh, ik heb een heel lange lijst."
T: "Bokito."
M: "Rita Verdonk."
T: "En Mei Li Vos."
M: "Satan."

T: "Ik zou absoluut geen serenade voor Prince willen zingen. Dat zou ik niet durven."
M: "Nee? Oh, ik wel."
T: "Dan ziet hij ziet ons helemaal zitten en neemt hij ons mee. En dan moeten we toeren door Japan en daar heb ik gewoon geen zin in. Dat wil ik gewoon niet."
M: "Eigenlijk is iedereen wel een gegadigde. Want als je iemand niet kunt bewieroken, dan kun je hem altijd afbranden."
T: "We kunnen voor iedereen een liedje maken, in principe. Je vindt altijd wel een ingang. Iets waar je een zwak voor hebt, of waarin iemand mooi is ofzo, of bijzonder."
M: "En rijmt het niet dan botst het wel."

Zijn jullie zenuwachtig als er beroemde mensen in de show komen?
T:
"Het is eigenlijk altijd leuk, wie het ook is. Hoe beroemder, hoe beter. Wij zijn nu een paar seizoenen op tv geweest, maar dat verandert niets. Ik vind het nog steeds spannend om beroemde mensen te ontmoeten."
M: "Ik heb er meestal niet zo'n last van. Maar laatst liep ik door het Vara-gebouw en de lift ging open en toen stond Sonja Barend daar. En ik begon echt als een debieltje te stotteren en te kwijlen... het was vreselijk!"
T: "Eigenlijk is ze een heel lieve oma."
M: "Ja! En de laatste die mij kwaad maakt is Sonja Barend, maar ze is zo'n icoon."

Welke ronde van De Mike en Thomas Show vinden jullie het leukst?
T:
"Ik houd erg van de eindspellen."
M: "Ik van de snelvuurronde. Omdat je heel snel debiele dingen gaat vragen. Dus een paar serieuze vragen en dan aan het eind belachelijke vragen."
T: "We schrijven eigenlijk voor elke uitzending nieuwe rondes uit. Dus ik heb niet echt een favoriete ronde. Er zijn gewoon zoveel verschillende dingen langsgekomen, die helemaal niet op elkaar lijken."
M: "Nou, wij vonden ook altijd die snelle rondes leuk met veel verkledingen en veel pruiken en attributen en dat je heel snel alles moet pakken enzo."
T: "Maar goed, sinds Jochem Myjer dat heeft afgepakt van ons in de uitzending kunnen we dat eigenlijk niet meer doen. Helaas..."

De gewone Mike & Thomas Show of de Mega Mike & Thomas Show?
T:
"Vraag me dat over tien jaar nog maar een keertje."

Waarom zijn jullie anders gaan heten?
M:
"We zochten een beetje naar een nieuwe insteek van het programma. We hadden een prijs gewonnen en we dachten: 'Weet je wat? Laten we eens gaan doen alsof we helemaal naast onze schoenen lopen. En enorme ego-maniakken geworden zijn. Dan noemen we ons Mega Mike en Mega Thomas.'"
T: "We zouden eigenlijk de Mega Mike & Mega Thomas Mega Show heten, maar dat paste niet."

Worden jullie wel eens moe van elkaar?
M:
"Ja! We hebben heel veel overeenkomsten, maar ook heel veel verschillen. Dat wil weleens botsen natuurlijk. Maar dat is ook wel waar je inspiratie uit put. Juist uit die contrasten."
T: "Een goed duo is 1 1 = 3. We hebben ook allebei dingen die we bij elkaar niet kwijt kunnen. We hebben ook allebei onze hobby's. Je moet eigen hobby's hebben, net als in het huwelijk."

Schudden jullie de liedjes zo uit jullie mouw?
M: "Dat ligt eraan. Sommige dingen vallen uit de lucht, en sommige dingen moet je laten puzzelen. We schrijven al meer dan twintig jaar, en de eerste tien jaar hebben we ontzettend veel troep gemaakt. Je gaat er wel op een gegeven moment een soort handigheid in krijgen. Het gaat steeds makkelijker."
T: "Ik schud de liedjes wel uit mijn mouw. Ik doe het niet vaak, maar als ik een liedje ga schrijven is het er in vijf minuten of helemaal niet. Tekst vind ik veel moeilijker dan de muziek."
M: "Vind ik ook. Tekst gaat veel langzamer."
T: "Bij tekst is het ook moeilijker om origineel te zijn. Bij muziek hoeft dat misschien ook niet zo erg."
M: "Maar volgens mij zijn de beste liedjes de liedjes die er zo uitkomen."
T: "Ja, nummers waarvan je denkt: 'Dat bestaat al een tijdje.'"
M: "En dat je dan gaat luisteren naar andere muziek om te kijken of het al eerder is gemaakt."
T: "Als ik een te gek stukje heb geschreven, dan zeurt er ergens iets in me. Dan denk ik dat ik het heb gejat, dat ik me een refrein herinner dat erop lijkt."
M: "Bij mij gebeurt dat best vaak. Ik heb ergens in mijn onderbewuste een hele grote kookpot met dingen die ik ooit gehoord heb. En daar borrelt af en toe iets uit op en daar geef ik dan mijn eigen draai aan. Ik kan heel veel dingen herleiden tot kleine fragmentjes uit iets dat ik ooit gehoord heb. Echte originaliteit bestaat niet."
T: "Creativiteit drijft heel erg op je geheugen. Je maakt iets nieuws, maar het komt eigenlijk altijd wel ergens vandaan."
M: "Meestal een combinatie van dingen die er al zijn."

Willen jullie zelf nog wat kwijt aan de lezeressen van Ze.nl?
M:
"We hebben een heel leuk oproepje op de dvd om een clipje te maken (bij het liedje over Georgina Verbaan, red.). Ik hoop dat er mensen zijn van Ze.nl die inspiratie krijgen. We hebben een eigen YouTube-kanaal en daar wordt het dan op geplaatst."
T: "En we hopen dan dat het een singletje wordt en dat het op TMF komt en opgepikt wordt door Amerika."
M: "En dat we allemaal heel rijk worden."

De clips kun je vinden op het YouTube-kanaal van Mike & Thomas en de dvd Stukken is nu verkrijgbaar.

stukken
Mike & Thomas
EAN: 0886974594994
Prijs: 15,99