Interview: Rianne Verwoert!

Media door Jo-Anne

Het zonnetje begint weer te schijnen en de dagen dat we heel relaxt in de tuin kunnen zitten met een leuk boek komen steeds dichterbij. Maar wat lees je dan? Oplossing: de boeken van Rianne Verwoert natuurlijk!

Wie is Rianne Verwoert?
"Goede vraag! Wie ben ik eigenlijk?" Denkt even na... "Een duizendpoot is misschien wel de beste omschrijving voor mij. Ik ben namelijk altijd bezig en houd van afwisseling. Als ik mezelf in een aantal woorden moet omschrijven: een bezige bij, vrolijk, sterke wil, leergierig en soms een tikkeltje ongeduldig.

Maar, ik ben naast dat ik schrijfster ben eigenlijk gewoon Rianne. De Rianne die dol is op schrijven, lezen, computeren, maar ook op uitgaan, shoppen en leuke dingen doen met vriendinnen. Daarnaast sla ik alweer meer dan tien jaar elke week een balletje op de tennisbaan en wandel ik graag met mijn hond Layka (een Lhasa Apso). Ook volg ik nog de voltijd studie Communicatie aan de HAN in Nijmegen."

Is schrijven altijd al je passie geweest?
"Ja! Op de basisschool vond ik het al leuk om te schrijven. 's Avonds in bed pakte ik een kladblok en dan begon ik vol goede moed aan een boek, maar na een paar bladzijden had ik er genoeg van. Het vergt namelijk heel veel inspanning en tijd om een boek te schrijven. Een script telt ontzettend veel woorden en pagina's. Maar in oktober 2007 dacht ik... waarom ook niet? Ik begon, dit keer serieus achter de computer, aan een boek. Dat boek is nu voor 11,95 te koop in de winkels: Liever niet verliefd. En dat is gaaf, heel gaaf! Al die uren die ik erin heb gestoken, het steeds opnieuw schrijven, corrigeren en weer herschrijven, heeft wat opgeleverd. Een boek, een echt boek met mijn eigen naam erop."

Pas 22 jaar en nu al twee boeken op je naam staan. Ben je niet onwijs trots op jezelf?
"Ik heb er eigenlijk al drie op mijn naam staan. In november dit jaar komt namelijk mijn derde boek uit. De titel daarvan is Match?! Dus ik heb straks in mijn kast: Liever niet verliefd, Trouw(en) en Match?! en ik moet eerlijk toegeven, dat geeft een enorme kick. Een kick om verder te schrijven. Weer een nieuw verhaal, een nieuw boek."

Je nieuwe boek Trouw(en) komt in mei in de winkel, kun je er misschien iets over vertellen?
"Natuurlijk! Het boek gaat over Marieke die gaat Trouw(en), maar dan vermoedens heeft dat haar vriend vreemdgaat." Hieronder de tekst op de achterkant van het boek:

"Marieke is helemaal in de wolken als ze een huwelijksaanzoek van Rick krijgt. Maar dan hoort ze van Ricks vriend Dave dat haar aanstaande man gezien is met een mooie blonde vrouw. Ze denkt er niet meer aan, totdat ze van haar nieuwe winkelhulp Anouk een verhaal hoort. Daar herkent Marieke zich wel in! Ze vindt een vreemd 06-nummer in Ricks overhemd. Ook wordt er een lingeriesetje bezorgd dat haar echt veel te groot is. De twijfel neemt toe. Ze besluit haar hartsvriendin in vertrouwen te nemen. Tijdens een weekendje weg bellen ze het nummer om te horen wie er opneemt. Het blijkt ene Valerie te zijn. Zij heeft nog nooit van Rick gehoord. Ja ja! Van het een komt het ander en dan is het Rick die bij Marieke verhaal komt halen!"

Denk je dat het boek goed gelezen zal worden?
"Ben ik arrogant als ik 'ja' zeg? Ik ben de schrijfster van dit boek en sta voor de volle honderd procent achter het verhaal en de schrijfstijl. Als ik het boek niet goed genoeg zou vinden, zou ik het niet willen laten publiceren. Bovendien, Liever niet verliefd is ook positief ontvangen. Ik krijg regelmatig mailtjes of krabbeltjes van mensen die mijn boek hebben gelezen. Erg leuk, want daar doe je het allemaal voor. Je hoopt dat je met je boek mensen kunt vermaken en dat ze genieten van het verhaal. De vlotte schrijfstijl spreekt veel mensen aan. Dat vind ik goed om te horen."

Waar heb je inspiratie vandaan gehaald voor het schijven van je nieuwe boek?
"Die vraag krijg ik heel vaak. Weet je... inspiratie ligt eigenlijk gewoon op straat. Het is een kwestie van oprapen. Je moet zorgen dat je altijd en overal je ogen en je oren geopend houdt. Daar kom je al een heel eind mee en verder moet je natuurlijk ook de fantasie de vrije loop laten. In een boek kan alles en dat is leuk. Ik kan mijn personages laten doen wat ik wil, dat is het leuke aan schrijven."

Hoe ben je op het idee gekomen om dit onderwerp voor je tweede boek te gebruiken?
"Mijn boeken zijn chicklits. Dat zijn over het algemeen boeken door en voor vrouwen. Je kijkt naar je doelgroep en aan de hand daarvan ga je een verhaal schrijven. Dit idee kwam eigenlijk gewoon in me op. Dat overleg ik dan met mijn uitgever en daarna ga ik ermee aan de slag."

Heb je je eigen belevenissen in het boek verwerkt of is alles fictie?
"Nee, alles is fictie. Ik ben nog niet van plan om te gaan trouwen ;). Hoewel, misschien moet ik hier een kleine nuancering aanbrengen. Natuurlijk gebruik ik ook eigen ervaringen, maar dan gaat het om kleine dingen. Iets grappigs wat ik ooit in een kroeg meemaakte bijvoorbeeld, maar de verhaallijn is puur fictie."

Wat zou jij doen als je in de schoenen van hoofdpersoon Marieke zou staan?
"Ik zou net als Marieke helemaal gek worden van twijfel. Zou hij echt vreemdgaan? Hij ligt toch niet met mij en met een ander in bed? Ik geloof dat ik 's nachts geen oog meer dicht zou doen en dat ik wallen onder mijn ogen zou krijgen van het piekeren. En als hij echt vreemd zou gaan, schop ik hem drie hoog het raam uit ;) Maar of Rick echt vreemd gaat dat is nog maar de vraag. Lezen dus!"

Zowel je eerste als je tweede boek staat in het teken van de liefde... speciale reden?
"Dit past goed bij het genre chicklit, dus eigenlijk is dat de reden. Maar... het is natuurlijk ook ontzettend leuk én herkenbaar om over de liefde te schrijven. Liefde kan zo mooi en romantisch zijn, maar tegelijkertijd soms ook vreselijk."

Waarom moeten wij je nieuwe boek lezen?
"Zijn jullie niet al nieuwsgierig dan? ;) Ik denk dat jullie Trouw(en) moeten lezen omdat het een boek is dat vlot leest, humor bevat en het thema erg herkenbaar is. Ik denk dat er veel vrouwen zijn die twijfelen over trouw in een relatie. Hij doet zo raar en anders, hij zal toch geen ander hebben? Bovendien... het wordt lekker weer. Dus pak die tuinstoel, een wijntje of een ijsje en het boek Trouw(en) en geniet van het verhaal én de zon."

Kun je iets verklappen over je derde boek?
"Ik kan jullie verklappen dat mijn derde boek al af is. De titel is Match?! Het boek zal in november verschijnen. Maar... ik geniet eerst van het boek Trouw(en) dat in mei uitkomt. Match?! gaat over meiden die een datingbureau oprichten en natuurlijk van alles meemaken!

En... dat actieve duizendpootje is natuurlijk weer bezig met een nieuw boek. Op www.rianneverwoert.nl plaats ik steeds mijn nieuws. Nieuwe boeken worden aangekondigd. Er staan fragmenten van al uitgegeven boeken en er staan interviews en columns. Neem dus snel eens een kijkje!"

Tip voor alle lezeressen van Ze.nl die dezelfde droom hebben om schrijfster te worden?
"Geef nooit op! Het klinkt misschien een beetje Peter-Jan Rens, maar het is wel erg belangrijk. Niet alles is in één keer goed. Je moet schrijven, schrappen, herschrijven en nog eens herschrijven. Maar... als het dan een echt boek wordt is dit het meer dan waard!"

We zullen nog even moeten wachten op de boeken Trouw(en) en Match?!, maar om alvast een beetje in de stemming te komen kun je alvast het boek Liever niet verliefd lezen.

Liever niet verliefd
Rianne Verwoert

ISBN: 9059773985
Prijs: 11,95
Uitgeverij: Zomer & Keuning

Foto 3: Eveline van Elk