Saskia Noort - De verbouwing

Media door Marieke_B

Schrijfster Saskia Noort kennen we van Terug naar de kust, De eetclub, Nieuwe buren en nu ook van De verbouwing. Samen met Simone van der Vlugt is zij één van de gevestigde literaire thriller-schrijfsters van uitgeverij Anthos. Verder heeft ze al diverse columnbundels uitgebracht en zijn er concrete plannen voor de verfilming van haar eerste twee boeken.

De verbouwing
Op de cover het hoofd van een vrouw, ingepakt in verband met slechts haar lippen zichtbaar. Symbool voor de praktijk van hoofdpersoon Mathilde, gevierd plastisch chirurg. Ze heeft net haar eigen privékliniek geopend - haar reeds succesvolle carrière zal vanaf nu alleen maar nóg glansrijker moeten worden. Het geluk lijkt haar toe te lachen.

Mathilde heeft alles namelijk erg goed voor elkaar. Ze is hoog opgeleid, al jaren getrouwd met haar lieve man Rogier en haar 16-jarige zoon Thom is intelligent en goed opgevoed. Ze heeft haar eigen normen en waarden die ze strikt naleeft en ook nog eens zakelijk inzicht.

Helaas is niet alles wat het lijkt. Haar huwelijk loopt al tijden niet lekker, ze kan haar zoon maar moeilijk peilen en tot overmaat van ramp loopt het met de verbouwing van hun zo gehoopte droompaleis bepaald niet op rolletjes. Rogier heeft de leiding in handen, maar heeft hier een 'groene' aannemer voor aangenomen die er een potje van maakt. Het dreigt uit te lopen op een, voornamelijk financiële, ramp en Mathilde is wanhopig. Als ze in zee gaat met een vriendje van vroeger, maakt dat de situatie alleen nog maar erger. Langzaam maar zeker verliest ze de grip op alle aspecten van haar leven.

"Ik geloof erin dat je je eigen leven vormgeeft. Dat je alles kunt bereiken als je je er maar voor inzet. Ikzelf ben daar het levende bewijs van." - Mathilde

En?
De boeken van Saskia Noort hebben me altijd aangesproken, al moet ik eerlijk bekennen dat Nieuwe buren wat tegenviel. Voor mijn gevoel had Saskia daarom iets goed te maken en gelukkig doet ze dat met De verbouwing ook. Door het goede openingshoofdstuk zit je gelijk goed in het verhaal; ben je benieuwd waarom Mathilde ondanks haar succes toch niet gelukkig is. Je krijgt bewondering voor haar, met haar hoge morele standaard, maar voelt ook aankomen dat ze zichzelf en haar gezin daarmee niet uit de shit gaat helpen.

En dan komt dat foute vriendje van vroeger. Zo eentje waarvan je heel goed snapt dat ze er als een blok voor valt, vooral omdat ze van haar man niet krijgt wat ze nodig heeft, maar ook zo'n glad type dat weinig goeds voorspelt. Dit blijkt ook, want het gaat gigantisch mis en Mathilde raakt in een groot web van rotzooi verstrikt. Het vertelperspectief wisselt van moeder naar zoon Thom en dit geeft een heel diverse kijk op de hele situatie waarin het gezin verzeild is geraakt.

De verbouwing is spannend, vlot geschreven en weer een echte Saskia Noort: je wordt direct meegezogen in het verhaal en kunt niet stoppen met lezen voor je weet hoe het afloopt. Saskia is er weer!

De verbouwing
Saskia Noort

ISBN: 9041409718
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Anthos