Vergeten hypes van vroeger

Cadeaus & hebbedingetjes door Jo-Anne

Op het moment dat je een trend of hype volgt is alles koek en ei, maar als je er jaren later aan terugdenkt schaam je je kapot! Ook ik liep op die torenhoge 'Spice Girls'-schoenen en kan nog steeds niet begrijpen dat ik daar aan meedeed! Ik geef eerlijk toe dat ik een grote fan was van de Spice Girls, maar er waren vroeger nog meer hypes waar je liever niet terug aan wil denken...

Tamagotchi
In 1996 werd de Tamagotchi wereldwijd bekend. Als je vroeger geen Tamagotchi had, telde je niet mee. Iedereen verzorgde zijn elektronische huisdiertje met veel liefde. Soms deed je het stiekem tijdens de les en probeerde je zo onopvallend mogelijk je huisdiertje te verzorgen. Hondjes, katjes, dinosaurusjes; je kon elk diertje krijgen. Door de drie kleine knopjes kon je het beestje verzorgen. Eten geven, medicijnen, spelen, z'n schijt opruimen en het licht aan- of uitdoen. Het was een hele prestatie als je je diertje honderd dagen in leven kon houden!

Speentjesketting
Iedereen liep uit het niets opeens met een grote bos felgekleurde speentjes om de hals. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waar dit vandaan is gekomen. Het was nou eenmaal stoer om met je speentjes te lopen over het schoolplein. Je had ze in alle kleuren en maten! Op de markt kon je ze heel goedkoop scoren voor een paar gulden. Later werd het nog erger toen er speentjes-oorbellen op de markt kwamen! Stiekem liep ik heel trots met mijn rode speentjes-oorbellen door de straat om iedereen jaloers te maken... Later bleek dat de speentjes kankerverwekkend waren en iedere ouder gooide de speentjes weg. Ik heb wekenlang gehuild toen in mijn speentjes in de prullenbak zag liggen.

Flippo's
Zakken chips werden weggewerkt om je flippo-verzameling te kunnen uitbreiden. In de chipszakken van Smiths vond je gratis een plastic schijfje met een karakter van de Looney Tunes erop. Tweety, Bugs Bunny en Sylvester konden natuurlijk niet missen. In een speciale opvallende gele map kon je al je flippo's opbergen. Wat waren wij trots op onze verzameling! Had je er één dubbel, dan kon je ze gewoon op het schoolplein voor een ander ruilen.

Trollen
Oerlelijke trollen met felgekleurd haar recht omhoog. We hadden kisten vol met die stofhoudende trollen. Je had ze in alle kleuren en maten, maar ooh zo verslavend. Ze waren ook overal te vinden! Voor het uiteinde van je potlood, als handig handtasje, een zogenaamde designer portemonnee met een trollenhoofd erop en ga zo maar door! Helaas heb ik mijn trollenverzameling weggegooid. Stiekem mis ik ze wel een beetje.

Spacebril
Een bril om niet op je neus te zetten, maar op je hoofd te dragen. Inderdaad, de spacebril was ontzettend stoer. Je had ze in de kleuren goud en zilver. De hele school liep met een spacebril en als je er geen had, dan hoorde je niet bij de posse! Misschien heeft jurylid Henkjan Smits toen wel inspiratie opgedaan voor zijn liefde voor zonnebrillen in zijn wapperende lokken...

Spice Girls-schoenen
Girl Power! Iedereen was fan van de Spice Girls en dat kon je ook goed zien aan onze slaapkamers. De muren zaten vol met posters van deze meiden en elk moment werd hun cd gedraaid. Je maakte  speciale groepjes om mee te kunnen doen aan de jaarlijkse playbackshow op school. Een echte fan had ook een favoriet en deed er alles aan om zich ook zo te kleden. Dat was dus ook inclusief de torenhoge Spice Girls-schoenen! Met veel moeite probeerden wij hier heel zelfverzekerd op te lopen, maar helaas lukte dit niet altijd.

Wat hebben wij toch een aparte tijd achter de rug. Onze kinderjaren zijn in ieder geval heel bijzonder geweest met de bijbehorende hypes.

Aan welke hypes heb jij vroeger meegedaan?