Drama & humor in musical Anatevka

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Anatevka is de Nederlandse bewerking van de musical Fiddler on the roof die in 1964 voor het eerst op Broadway werd opgevoerd. De musical is gebaseerd op het boek Tevje and His Daughters van de Russisch-Joodse schrijver Sholom Aleichem. In Nederland is de musical drie keer opgevoerd: in 1966/1967, in 1998/1999 en op dit moment reist de musical langs veel theaters in Nederland.

Het verhaalt draait om de arme Joodse melkboer Tevje die samen met zijn vrouw en zijn vijf dochters in het Tsaristische Rusland woont. Tevje hecht veel aan de Joodse tradities terwijl vooral zijn drie oudste dochters deze tradities proberen te vermijden nu ze alledrie de huwbare leeftijd hebben bereikt. Tot verdriet en wanhoop van Tevje dienen zich steeds toekomstige schoonzonen aan die totaal niet verenigbaar zijn met de tradities waar hij zo aan vasthoudt. Daarnaast gaat het gerucht rond dat de Russische gemeenschap alle Joden uit hun dorpen wil verdrijven...

Ik moet toegeven dat ik met enige tegenzin naar de musical ging. Ik verwachtte een sombere, misschien wel saaie musical die het vooral moet hebben van de dramatische gebeurtenissen rond de Joden. Niets bleek minder waar. Het verhaal is inderdaad vrij tragisch, omdat je weet wat er met de Joden in Rusland is gebeurd. Maar het verhaal is in een ontzettend leuk jasje gestoken met veel humor en een altijd fantastische Henk Poort in de hoofdrol. De rol van Tevje is hem op het lijf geschreven, en het is niet voor niets dat hij deze rol nu al voor de tweede keer speelt. Tevje richt zich gedurende de musical meerdere malen tot God. Hij doet dit echter met zoveel humor, zelfspot en sarcasme dat je soms van je stoel rolt van het lachen.

De musical is echter niet alleen maar humoristisch. Op de achtergrond voel je de dreiging van de aankomende zuiveringen en het einde is dan ook alles behalve vrolijk. Toch ga je met een voldaan gevoel naar huis, omdat je een avond lang hebt doorgebracht in een theater waar een fantastische musical speelde met een scala aan geweldige musicalacteurs waaronder Henk Poort, Doris Baaten, Bea Meulenman en Marc-Peter van der Maas. Ga deze musical zien!

Anatevka speelt nog t/m 23 mei 2009 in Nederland, en daarna nog enkele dagen in Antwerpen en Gent. Voor de volledige speellijst kun je kijken op deze site!