Review: Bolt

Media door Saskia

En dat redden doet hij elke aflevering opnieuw. Bolt (John Travolta) is namelijk hoofdrolspeler in een tv-serie. Keer op keer is hij de gemene groenogige man en zijn minstens even gemene katten te slim af en brengt hij Penny (Miley Cirus) weer veilig thuis. Er is echter een probleem: Bolt weet niet dat hij 'maar een acteur is' en dat al zijn superkrachten nep zijn. Bolt is zijn hele leven nog nooit buiten de studio's geweest. Als Penny hem voor een weekend mee naar huis wil nemen, steekt haar irritante (maar ontzettend grappige) manager daar een stokje voor. Want, zo redeneert de manager, als de hond gelooft dat hij een superhond is, dan gelooft het publiek dat ook.

De zoektocht naar Penny
Bolt speelt zijn rol met verve. Aan het eind van elke draaidag brengt Penny hem terug naar zijn trailer. Tot het moment dat de kijkers meer actie willen en de regisseur besluit om een aflevering niet goed af te laten lopen. Bolt wordt in zijn trailer opgesloten zonder Penny uit de handen van Dr. Calicio te kunnen redden en raakt helemaal van slag. Zodra hij de kans ziet, ontsnapt hij uit zijn trailer en belandt door een uiteraard zeer toevallige samenloop van omstandigheden aan de andere kant van de VS.
 
In zijn zoektocht naar Penny ontmoet hij een stel hilarische duiven met minstens net zo hilarisch Italiaans maffia-accent. Zij leiden hem naar een gehaaide en cynische straatkat genaamd Mittens. Bolt dwingt de kat om hem te helpen en niet veel later zijn ze samen op weg naar de andere kant van het land. Onderweg sluit ook de tv-gekke hamster Rhino (die zo idolaat is van Bolt dat hij bijna uit elkaar klapt van vreugde als hij hen mag helpen met hun queeste) zich bij het tweetal aan. Gedrieën begeven zij zich op een reis door alle staten op zoek naar Penny, terwijl Bolt er langzaam maar zeker achter komt dat hij een doodgewone hond is.

Fantastische oneliners en fysieke humor
Bolt en Penny zijn allebei loyale en lieve personages. Hun overduidelijke liefde voor elkaar ligt er vaak te dik bovenop en is af en toe een beetje over the top klef. Gelukkig maken de ondersteunende personages (de irritante manager, de maffe Rhino en de cynische Mittens) dit met hun fantastische oneliners en fysieke humor meer dan goed.
 
Bolt is de eerste animatiefilm van Disney die zonder de hulp van Pixar tot stand is gekomen. Terwijl Pixar erom bekend staat een 'cartoonachtige' wereld te scheppen, beschikt de omgeving van Disney's Bolt over een zeer realistische look en feel. Dit zorgt voor spectaculaire actiescènes en geeft de hele film een zeer levend karakter. Tegelijkertijd is het in sommige onrealistische scènes behoorlijk verwarrend.

Voorspelbaar maar hilarisch!
Hoewel de film een aaneenschakeling is van voorspelbare plotwendingen (zelfs voor een kinderfilm), is hij zeker de moeite van het kijken waard. Er zijn genoeg zinnenprikkelende achtervolgingen en hilarische situaties (vooral veroorzaakt door de fanatiek enthousiaste Rhino) om kinderen de hele zit blij te houden. Maar gelukkig zijn de dialogen ook prikkelend en slim genoeg en de film snel genoeg om ons volwassenen anderhalf uur lang te vermaken. Al met al is Bolt zeker een bezoekje aan de bioscoop waard!

Bolt is overigens ook in 3D te zien! En dat schijnt niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk een extra dimensie te geven aan de beleving van deze film.

Bolt is vanaf 11 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.