Gerard, Johnny & Henkjan vertellen

Media door Renee

De presentatie, onder leiding van Tooske Ragas, werd afgewisseld door een kleine Uri Geller-act en cabaratier Javier Guzman die ons alvast warm maakte voor alle grappen en grollen die in zijn nieuwe programma Comedy Explosion te zien zullen zijn (alleen vond hij zichzelf  's ochtends een stuk minder grappig dan 's avonds... dat was dan juist wél weer grappig).

Allereerst even een update wat betreft de nieuwe series! NET5 komt met een tweede seizoen van de serie S1ngle en bovendien met een gloednieuwe serie genaamd Verborgen Gebreken. Deze dramaserie speelt zich af in Amsterdam-Zuid. Onder andere Jennifer Hoffman en Egbert Jan Weeber spelen hierin mee. Verder vinden we op NET5 ook nog het programma Ruby Wax Goes Dutch en op SBS6 Word Ik Rijk? met Henkjan Smits, De Verbouwers XXL (hierin strijden verschillende families tegen elkaar om de mooiste verbouwing van Nederland) en komt er weer een nieuwe Holland's Got Talent! De betrokken zender Veronica komt met het programma Down met Johnny, waarbij Johnny de Mol 'hangt' met mensen met een verstandelijke beperking en met het nieuwe programma  Lauren Verslaat..., waarbij ze meeloopt met fotografen en wereldwijd op zoek gaat naar spraakmakende situaties.

Na de presentatie spraken we met Gerard Joling, Johnny de Mol en Henkjan Smits!

Gerard, heb jij nog talenten die we niet kennen?
"Ik kan ook heel goed schaatsen en een beetje paardrijden. Vroeger kon ik ook goed op mijn handen lopen... ik kon best wel veel!"
Oh vroeger?
"Ja jezus... ik hou het nu een beetje bij zingen en presenteren en soms een beetje schaatsen. Dat deed ik als kleine jongen al en dat probeer ik, als het even kan, nog te doen."
Naar wat voor talent ben je op zoek bij Holland's Got Talent?
"Vorig jaar heeft een meisje gewonnen dat een beetje een Cirque du Soleil-achtige act had. En ik vind dat wel iets wat nu echt speelt. Dus misschien moeten we een beetje gaan zoeken in die sfeer, want er zijn al zoveel zangers en dansers. Natuurlijk is het leuk als daar een goede tussen zit, maar een goede goochelact is ook fantastisch, je hebt zo weinig goede goochelaars in Nederland!"
En we hebben natuurlijk al genoeg goede zangers...
"Ja! Er zijn gelukkig wel al veel goede talenten langsgekomen tijdens de audities, dat is echt té geestig. Van papagaaien-acts tot en met acts met duiven. Dat is toch té leuk voor televisie! Ik heb er echt weer heel veel zin in."
En natuurlijk weer lachen bij Wie Ben Ik?
"Dat is natuurlijk altijd gillen. Ik heb gisteren weer onder de tafel gelegen van het lachen en dat is gewoon heerlijk... pure ontspanning! Dus ik ben helemaal blij."
Heb je iets te verstoppen onder je zonnebril?
"Ik heb een beetje een dik oog... niet te dik, maar dik genoeg om geen foto's mee te maken. Maar het staat zo onsymphatiek hè, een zonnebril binnen op houden?"
Ja, zo hang je wel een beetje de...
"Alsof ik de 'star' ben?... Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling!"

Down met Johnny, het klonk even als een programma dat een underground-achtige sfeer zou hebben, maar het is iets totaal anders... is het je eigen idee?
"Ja. Ik heb al veel ervaring met mensen met het syndroom van Down en mijn moeder (Willeke Alberti, red.) treed vaak op bij die mensen in tehuizen. We hebben altijd een goede band met hun gehad."
En waarom dit programma?
"Ik wilde dit om een aantal redenen maken. Mensen lijken het vaak nog eng te vinden, alsof er een taboe op heerst, terwijl we juist onwijs veel van ze kunnen leren. Bij het eerste seizoen van Waar Is De Mol in Afrika zeiden mensen van: 'maar dat is Afrika toch niet?' Maar dat is Afrika óók. We laten ook de leuke dingen zien en dat doe ik nu weer in dit programma. Door te laten zien dat je met een verstandelijke beperking ook gewoon kunt werken en naar school kunt gaan."
En wat doe je met ze in het programma?
"We duiken met hen het leven in op het moment dat ze voor een belangrijke keuze staan of een grote verandering, en dan 'hang' ik gewoon met ze. Dan leer je ze kennen en weet je wat hun angsten zijn en krijg je ook te maken met verliefdheden."
Wat was je leukste ervaring tijdens de opnames?
"Het waren allemaal leuke en verschillende ervaringen. Ik wil niet in clichés belanden, maar met hen samen zijn geeft echt zoveel energie. Daar word je zelf ook gewoon blij van."
En hoe gingen diegene met de verstandelijke beperking om met al die aandacht?
"Zo'n dag voor hun met een cameraploeg erbij is natuurlijk heel vreemd. Maar ze reageren heel primair. Als ze moe zijn dan laten ze dat gewoon weten. Ze zijn heel eerlijk en puur. Mogen ze je niet dan laten ze dat merken, maar mogen ze je wel, dan word je doodgeknuffeld. En een normaal mens zou toch zeggen van: 'dat kan je niet maken, iemand zomaar knuffelen... .'"
Dan word je als snel raar aangekeken...
"Ja... maar waarom eigenlijk?"

Als laatste spraken we met Henkjan over het miljonairsleven.

Word je rijk?
"Ik denk het wel."
Ok, dan zijn we klaar...
"Haha..."
Maar even serieus, wat doe je in het programma Word Ik Rijk?
"Ik ga elke week op pad met een andere miljonair, probeer mooie portretten van ze te maken en de kijker te laten zien waarom deze mensen zo succesvol zijn geworden. Veel mensen met hetzelfde vak en talent lukt het niet, maar waarom juist deze man of vrouw wel? En daarnaast gaan we iedere aflevering met een 'normale', niet rijke Nederlander op pad, maar die wel van hetzelfde succes droomt. Diegene kan dan een dagje dromen."
In welke illusie mogen ze dan leven?
"Je krijgt 12 miljoen... wat ga je nu doen? De één wil een jacht, de ander een winkel in de PC Hooftstraat. Iedereen droomt op z'n eigen manier."
Maar 12 miljoen besteden op één dag lijkt me lastig ...
"Dat wordt moeilijk inderdaad. Maar het gaat om het idee dat je het hebt en alles kan doen wat je maar wilt, dat je onafhankelijk bent. Je laat de kijker zo ook even dagdromen."
Droom jij van miljoenen op je bankrekening (als je die niet al hebt)?
"Ik heb eigenlijk altijd wel een rijk leven gehad. Zelfs tijdens mijn studententijd, ook al had ik geen cent te makken. Maar ik denk dat het allemaal in je hoofd zit. En rijkdom komt heel veel van binnenuit, het is het leven waar je voor kiest. Soms zie ik vrienden van wie ik zeker weet dat ze meer te besteden hebben dan ik, maar toch heb ik het gevoel dat ze een minder rijk leven leiden."
Zijn de mensen in je programma gelukkig door hun rijkdom?
"Wat deze mensen allemaal gemeen hebben is dat ze geld alleen maar als middel hebben gezien en niet als doel. Hun werk was hun doel, en dat deden ze met zoveel passie. Een lering dat je uit het programma kan trekken is dat al die mensen er keihard voor hebben gewerkt, en ze zijn nooit gestopt... ook niet tijdens tegenslagen. Wat ik leuk vind is dat ze allemaal, ondanks dat ze al zo succesvol zijn, toch nog een droom hebben."
Maar heeft die droom dan nog met geld te maken?
"Vaak inderdaad met gezondheid, maar ook nog met geld. Hun doel is vaak break-even te draaien, pas als ze quitte staan zijn ze gelukkig."
Even wat anders... je gaat ook weer op zoek naar nieuw talent in Holland's Got Talent?
"Ja dat is zeker wat anders, dat is een avondje theater voor mij!"
Word je nooit eens moe van die mensen die denken een talent te hebben?
"Ja tuurlijk... dat was ik bij Idols 3 eigenlijk al."
Of Idols 1?
"Ja, toen eigenlijk ook al. Maar ik doe elke keer weer mee, omdat het zo leuk is om toch elke keer weer nieuwe talenten te ontdekken. En bij die kansloze denk ik: je weet dondersgoed dat je geen talent hebt. Dat geeft dan ook geen leuke tv, als ze dat van zichzelf weten. Die mensen worden eigenlijk nooit uitgezonden."
Maar diegene die ervan overtuigd zijn het te kunnen, maar er niks van bakken?
"Die mensen die echt denken dat ze talent hebben... dat is natuurlijk wel leuk."
In Holland's Got Talent zie je natuurlijk alle mogelijke talenten langskomen...
"Het leuke aan dit programma is dat je bijvoorbeeld ook dieren in de show krijgt, die zijn heel onberekenbaar. Dat ze het thuis goed doen, wil nog niet zeggen dat ze het in een zaal met 500 man net zo goed doen. En als het publiek je uitjoelt omdat een kunstje die je in de kroeg doet leuk overkwam, maar hier niet... dat is gewoon genant!"
Wat vind jij een echt talent?
"De winnares van vorig jaar had echt een talent. Je verwacht dat die 'slangenmensen' alleen maar in China wonen en dan hun ribben verwijderen enzo! Maar het gaat om heel veel trainen en aanleg natuurlijk."
Niet iedereen kan zichzelf zo opvouwen natuurlijk.
"Ik denk dat 't mij niet lukt nee..."
Nee?
"Ik denk dat jij meer kans maakt!"

Na een vetpercentage-keuring van meneer Smits, met daaruit de getrokken conclusie dat ik me - als ik goed zou oefenen - op een dag ook makkelijk in de kreukels kan leggen, sluit ik het gesprek af. (Wel fluisterde hij me nog snel even toe dat je op de site van Word Ik Rijk? een test kan doen om te berekenen of jij kans maakt om miljonair te worden. Maar wij als vrouwen worden natuurlijk al snel benadeeld en ook in dit geval is bij de berekening al ingecalculeerd dat wij hoe dan ook minder kans maken!)

Wil je weten wat er komend voorjaar nog meer te zien is, klik dan hier