DVD: Sleepwalking

Media door Saar

Het is jaren geleden dat ik de kerstdagen met mijn moeder doorbracht; zat ik niet in Nieuw-Zeeland, dan wel in Breda of genietend van De Notenkraker in het theater. Dit jaar was het weer eens tijd om richting het Noorden te trekken en op de bank te ploffen tussen mams en haar 'nieuwe' lover...

Het is eerste kerstdag, ik ben vroeg uit de veren. Mijn moeder staat onder de douche, haar vriend (dit is hun 3e kerst samen) zit in de woonkamer wat in het Volkskrant-magazine te bladeren. Ik zit op de bank en hoop op een praatje. Helaas blijft het stil aan de overkant. Misschien levert een goede film wat gespreksstof op? Ik heb weinig behoefte aan Keizerin Sissi en ook The Sound Of Music kan ik wel dromen. Hij lijkt mij geen type voor The Muppets; eens kijken of er een dvd ligt die wellicht wat afleiding biedt...

Mijn oog valt op Sleepwalking, met acteurs als Nick Stahl, Charlize Theron en de schattige Anna Sophia Robb. Charlize Theron zag ik eerder in het indrukwekkende Monster; zonder het verhaal te lezen besluit ik de dvd-speler te laten toehappen, plof ik op de bank neer en klik op play. This will be a christmas full of surprises, so let the party begin...

Een 'feestje' is wat te optimistisch gesteld, de gekozen film blijkt tot het genre drama te behoren. Wanneer mijn moeder even later, frisgewassen, naast mij komt zitten vraagt ze of dit wel een leuke, gezellige kerstfilm is. En zo ja, wat dan de moraal is? En waarom heet de film eigenlijk Sleepwalking, is deze saai en traag? Haar vragen schudden ook vriendlief wakker, alert nemen we gedrieën het verhaal in ons op, zoekende naar een boodschap of wijze les.

Sleepwalking toont het leven van Joleen, getekend door het leven en de wanhoop nabij wanneer haar vriend gearresteerd wordt wegens het verbouwen van wiet. Ze staat er, met haar 12-jarige dochter Tara, ineens alleen voor en moet op zoek naar een dak boven hun hoofd. "This is going to be the first day of the rest of your life," zegt ze optimistisch wanneer ze Tara uit school haalt. "What, are we going to move... ágain!" De jonge meid legt de vinger op de zere plek; de dames trekken in bij Joleen's jongere broer James. Misschien niet de meest snuggere, maar zijn hart zit op de goede plek, en hij voelt zich vooral erg verantwoordelijk voor de jonge Tara.

Wanneer Joleen spoorloos verdwijnt, ze heeft het idee een slechte moeder te zijn en Tara weinig te kunnen bieden, blijft James achter met de opstandige puber. Ze vraagt de nodige aandacht en de problemen stapelen zich op: James verliest zijn baan en tot overmaat van ramp staat ineens de politie op de stoep. De kinderbescherming denkt dat Tara beter af is in een 'gewoon' gezin en neemt haar mee naar een opvangtehuis. James ziet echter al snel dat Tara hier alles behalve gelukkig is, wat maakt dat er maar een ding opzit: vluchten! Zonder een huis om op terug te vallen of enige inkomsten, besluit James terug te gaan naar zijn ouderlijk huis. Joleen heeft vaak gezegd hier nooit van haar leven weer naar terug te willen gaan en het zal niet lang duren voordat Tara ontdekt waarom. Op de grote boerderij wordt James geconfronteerd met het verleden en zijn vader, terwijl de politie langzaam ontdekt waar Tara zich bevindt. Zullen moeder en dochter herenigd worden, of blijkt Tara ook voor Joleen onvindbaar wanneer deze terugkeert naar James' woning?

"Als niemand op stop drukt, gaat die aftiteling eindeloos door hoor." - "Ach, dan kun je zien wie er allemaal hebben meegewerkt aan de film, die mensen verdienen toch ook enkele credits?" We zitten uit te puffen van een film die in eerste instantie maar traag leek voort te kabbelen. Saai wordt het echter nergens, en de impact blijkt groter dan verwacht. We moeten er even van bijkomen.

Sleepwalking is niet de eerste film waar je aan denkt wanneer je een 'gezellige' film uitkiest, maar is daardoor juist erg de moeite waard. Doel bereikt? Jazeker, gespreksstof te over. Wij zaten in ieder geval lekker na te praten over de moraal, wat wij mee willen en kunnen nemen uit de voortgaande 100 minuten. Niemands leven is perfect, geen jeugd zonder piek en dalen, maar na deze film constateren we graag dat we het, op dit moment, toch maar goed hebben met zijn drietjes. Robert ten Brink zal zeggen: "Love is all around", iets dat ik vooral zie in de blikken die de twee mensen waar ik mij tussen bevind uitwisselen. De plot is niet érg diepdravend, ik wil dan ook niet teveel prijsgeven of verklappen waar de titel vandaan komt. Laat je lekker verrassen en ontdek het zelf. Ik raad Sleepwalking van harte aan; jank er lekker bij uit wanneer je relatie op de klippen loopt, kruip op woensdagavond onder een fleece-dekentje met je maatjes of gebruik hem -zoals in mijn geval- als ice-breaker. Succes gegarandeerd!

Sleepwalking
Regie: Bill Maher
EAN: 8713045215040
Prijs: 11,99