Deel 3: Paraguay, Brazil & Argentina

Reizen door Redactie Ze.nl

Na 3 weken Spaanse taalcursus in downtown BA kwamen m'n ouders een kijkje nemen om te testen of de empanadas hier echt zo goed zijn! Natuurlijk was dat niet de enige reden, want de dag na aankomst zijn we meteen de bus ingesprongen op weg naar Puerto Iguazu. Dit is de vertrekplaats naar de Iguazu falls: spectaculaire watervallen waar je niet op uitgekeken raakt, met daaromheen een subtropisch regenwoud van 55.000 hectare vol met verschillende soorten flora & fauna. Deze watervallen tellen een Braziliaanse en Argentijnse kant, lekker toeristisch, maar oh zo mooi!

Dicht in de buurt ligt Paraguay met zijn enorme waterkracht-elektriciteitscentrale van 8 km lang. Deze levert 75% van de elektriciteit aan Paraguay en 25% aan Brazilië. Veel leuker is de route er naartoe: een lange straat vól met gekleurde kraampjes die allemaal precies hetzelfde verkopen, namelijk opblaasbare zwemspullen. - Wie koopt dat? - Over de 'internationale' brug lopen hordes Brazilianen met plastic tasjes volgepropt met elektronica, aangezien de Paraguaanse prijzen een stuk lager liggen.

Een totaal andere omgeving was Salta. Duizenden bergen met kleuren oranje, paars, rood, geel, groen... De route geeft je het gevoel alsof je de enige bent in heel Argentinië, lang uitgestrekte wegen met af en toe een groepje lama's, cactussen en vooral stilte (op het fotogeklik van moeders na). Lunchen deden we in het enige huisje dat er was met deuren van cactushout en tafels van zout. Daar kregen we - je raad het al - lama voorgeschoteld. De rit ging als laatst langs de Salinas Grandes, de naam zegt het al: de grote zoutvlaktes van Argentinië. Ook werd het romantische feit dat Argentinië het land van de tango is tegengesproken: er wordt hier juist folkloren muziek geluisterd, tango is alleen van Buenos Aires.

Om dan ook letterlijk Argentinië te proeven zijn we naar de wijnhuizen in de omgeving van Mendoza gegaan. Dit gebied produceert 70% van de totale wijnproductie van Argentinië. Omdat hier de winters niet koud zijn is het de perfecte plek voor de wijngaarden. Deze worden voorzien van water via smeltwater vanuit de bergen dat via kleine riviertjes stroomt. Je ziet bij elke wijngaard een rozenstruik staan, als indicatie voor vruchtbare grond.

We hebben 3 verschillende bodegas bezocht: Cabrini, een kleine gezellige bodega dat door de jaren heen door de familie in stand wordt gehouden, Salentein en als laatste Norton die zo'n 12 miljoen liter wijn produceert en exporteert naar 52 verschillende landen. Vandaar dat deze ook in de schappen van de 'Appie' staat.

Nu weer terug in Buenos Aires. Het leventje van Spaanse taalcursus gaat weer door. De hoogtepuntjes van de stad gepakt zoals het graf van Evita, tangoshow in Café Tortoni, antiekmarkt in San Telmo, de buurt La Boca met zijn gekleurde huisjes, parrillas (Argentijnse bbq's) met zijn bife de lomo en chorizos en winkels in Palermo (hippe wijk). Op het moment woon ik in een onwijs gezellig huis, waar parrillas worden gehouden op ons dakterras. Er wordt groot vlees en salades ingekocht, het ruikt buiten heerlijk en de deurbel gaat vaak zodat na een klein uur het terras vol staat met Argentijnen en internationalen die allemaal iets meebrengen voor de avond.

De volgende keer meer over Buenos Aires en Kerst in de zon!