DVD: Battle in Seattle

Media door Redactie Ze.nl

Laat ik één ding voorop stellen: voor het kijken van deze film moet je tegen een stootje kunnen. Het is geen standaard Hollywood-film waarbij veel censuur wordt toegepast met betrekking tot schokkende beelden. Nee, deze film is hard. Op sommige momenten misselijkmakend hard...

De film schetst een dramatisch beeld van een man die zijn broers dood wil wreken en daarmee een risico op een levenslange gevangenisstraf loopt. Daarnaast laat de film het drama zien omtrent een vrouw die niks met de demonstratie te maken heeft, maar op de verkeerde tijd op de verkeerde plek is.

Battle in Seattle is gebaseerd op de chaos die ontstond tijdens de World Trade Organization (WTO)-conferentie in 1999 in Seattle. Tienduizenden demonstranten trekken de straten op om te protesteren tegen de doelstellingen van de WTO. De bedoeling is dat de demonstratie vreedzaam wordt, maar onder druk van het Witte Huis grijpt de politie al snel in. Een kleine groep mensen reageert daarop door vernielingen aan te brengen. En zo verandert de vreedzame demonstratie in een gigantische chaos, waarvoor het leger moet uitrukken en de noodtoestand moet worden uitgeroepen.

De film beslaat een periode van ongeveer vier dagen en laat zien welke invloed deze chaos heeft op de inwoners van deze stad: de burgemeester die de demonstranten beloofd heeft geen geweld te gebruiken, maar door de Secret Service wordt gedwongen in te grijpen; de demonstranten die hun vreedzame demonstratie zien veranderen in een geweldsorgie, maar ondanks het geweld toch blijven staan voor hun standpunten; de vrouw die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is; de verslaggeefster die zich steeds meer betrokken voelt bij de demonstranten en de politieagent die door een persoonlijk drama goed en kwaad niet meer kan onderscheiden. Daarnaast zijn er nog de leiders van de Afrikaanse landen aan wie beterschap beloofd is, maar die van een koude kermis thuiskomen.

Omdat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten, zijn er veel 'echte' opnamen verwerkt in de film. Beelden waarop te zien is hoe de demonstranten vernielingen aanrichten en hoe de politie hardhandig ingrijpt. En ik kan je vertellen, dat zijn geen prettige beelden. De waarheid is keihard. Ik kan zelf goed tegen een stootje, maar bij deze film liepen de tranen me over de wangen. Het is moeilijk voor te stellen dat iets zo uit de hand kan lopen, en sommige scènes gaven me echt een misselijk gevoel. Niet vanwege goorheid, maar gewoon vanwege de emotionele aspecten die meespelen.

Ik zou zeggen: ga deze film huren of kopen, want het is vooral een goede film met topacteurs (waaronder Woody Harrelson, Charlize Theron en Ray Liotta) die je bij de keel grijpt. Tip: kijk hem niet als je op dat moment niet helemaal goed in je vel zit, dan is deze film echt niet te doen. Maar verder: vooral kijken en laten we maar hopen dat een dergelijke chaos in Nederland niet snel zal plaatsvinden.

Battle in Seattle
Regie: Stuart Townsend
EAN: 8713045214968
Prijs: 9,99 euro