Interview: Katie Melua!

Media door Anneke

Bob Dylan, Ella Fitzgerald, Billy Holiday en Joni Mitchell zijn niet bepaald artiesten waar je een 24-jarige mee associeert. Katie Melua is opvallend volwassen voor haar jonge jaren en dat is ze altijd al geweest. Ze praat over muziek als een ervaren jazz-zangeres die al jaren in het vak zit. "In Georgië waar ik opgroeide is een bloeiende muziekcultuur. Daar ga je op zangles als je acht bent of speel je piano op je zesde. Het hoorde gewoon bij mijn opvoeding. Zo leerde ik al vroeg wat muziek voor een mens kan betekenen. Een mooi pianostuk, een doordringende stem. Het is iets wat je met woorden moeilijk kunt omschrijven."

Van Georgië verhuisde Katie naar het Ierse Belfast, waar haar vader ging werken als arts. Daar raakte ze in contact met de rijkdom van het westen en leerde ze over katholieke en protestantse scholen. Zingen deed ze graag, maar niet met het idee om er later beroemd mee te worden."Toen ik 13 was, wilde ik politicus of geschiedschrijver worden. Toen droomde ik nog van een vreedzame wereld. Een droom die later al snel in rook vervloog. Zingen was mijn uitlaatklep, iets waar ik mee bezig was als ik me triest of negatief voelde." Vandaag de dag zingt Katie Melua nog steeds en heeft ze inmiddels vier albums op haar naam staan, waarvan de laatste een Best Of Collection is. Dat betekent vijf jaar Katie Melua, vastgelegd op een album en een dvd. "Gek hoor, om nu al terug te mogen kijken op een carrière van vijf jaar en dat terwijl ik pas 24 ben. Op mijn achttiende maakte ik mijn eerste album Call Off The Search. Ik was een jong meisje dat in één klap beroemd werd."

Hoe kijkt Katie terug op die vijf jaar van haar carrière? "Met een heel goed gevoel. Ik betreur niets, alles is gebeurd met een reden. Succes is mooi, maar uiteraard zitten er ook negatieve kanten aan. Het is bijvoorbeeld moeilijk om helemaal geen privé-leven meer te hebben. Ik stond zo vroeg in de spotlights dat de wereld me beter kende dan ikzelf. Nu ben ik volwassen en niet meer zo onschuldig. Ik weet heel goed wat ik wil en waar ik mee bezig ben. Na deze Best Of van vijf jaar Katie Melua voel ik dat het moment is gekomen voor een nieuwe koers. Het wordt hoog tijd om naar nieuwe uitdagingen te zoeken en daar ben ik nu serieus mee bezig. Ik weet gewoon dat er nog veel meer in zit dan ik de afgelopen jaren heb laten zien. Dat ga ik dus de komende tijd laten zien."

The Katie Melua Collection (cd & dvd)
Katie Melua

EAN: 0802987011723
Prijs: 14,99