Acteren? Soms wel, soms niet!

Vrije tijd door Renee

Oftewel, we doen ons voor als iemand anders. Als iemand die wij eigenlijk diep van binnen niet zijn, maar wel willen zijn om wat voor reden dan ook. Liegen we dan, of liever gezegd, verzwijgen we dan iets? Ja, in feite wel, vooral tegenover jezelf. Je zegt tegen die geweldige man dat het je ontzettend leuk lijkt om een dagje te gaan zeilen, terwijl je watersporten haat! Of dat je graag naar de nieuwe James Bond-film gaat, terwijl je liever op de bank wegzwijmelt bij een aflevering van Sex and the City die je al twintig keer hebt gezien. Maar je doet het zodat die man bij je blijft... hij ziet er immers zo goed uit!

En om hier nou nog iets beter in te worden, kun je je op acteerlessen gaan storten. Maar dit mag natuurlijk niet de echte reden hierachter zijn! Het zou echter wel een hele goede oefening zijn om beter bij jezelf te komen staan. De leraar heeft het echt wel door wanneer je de schijn ophoudt of wanneer je juist oprecht bent. Je zal eerst jezelf moeten durven te laten zien eer je besluit je voor te doen als iemand anders.

Het is verrassend wat je eigenlijk met je geest kan. Hoever je kan gaan en eigenlijk uit jezelf kan 'treden'. Je moet jezelf echt wijs maken dat je die ene persoon bent en je lievelingsgerecht een broodje poep is. Als je dit zelf niet gelooft, hoe moet iemand die naar je kijkt dit dan geloven? Het is bijzonder om heen en weer geslingerd te worden tussen de realiteit en de 'verzonnen' wereld. Maar het leuke is dat het mag! Je mag je even helemaal overgeven en die gemene trut zijn die je altijd al wilde zijn! Misschien kan je weer een keer kind zijn, of een vrouw uit de Middeleeuwen! De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang jij er maar in gelooft.

Maar na een acteerles is het natuurlijk niet de bedoeling dat je als een kermend kind over straat gaat rennen. Dan stap je de les uit en ben je weer gewoon jezelf en gedraag je je ook zo. Je weet wie je bent en je hebt absoluut niet meer de behoefte om je voor te doen als iemand anders...

Verplaats jij je graag in de huid van iemand anders en/of ambieer jij een carrière op de planken en in de spotlights? Er zijn in ons land verscheidene toneelopleidingen en diverse workshops die je een goed inzicht in het vak kunnen bieden. Je kan deze laatste ook in de avonden en weekenden volgen. Wij hebben enkele opleidingen/workshops op een rij gezet...

De Trap - Amsterdam
Act 2 Act - Amsterdam
De Theaterkamer - Amsterdam
Acteerstudio - Den Haag