Interview: Live!

Media door Anneke

Ed Kowalczyk van de megaband Live zei meteen 'ja' toen hij gevraagd werd voor Night Of The Proms. "Toen het verzoek van de organisatie van de Proms kwam, hoefde ik daar geen moment over na te denken. Ik zag er meteen een uitdaging in. Het spelen met een klassiek orkest geeft je songs een nieuwe dimensie. Voor ons was het de eerste keer dat we in zo'n setting speelden, ik bedoel met zo'n groot orkest achter ons. Normaal zijn we als band natuurlijk het middelpunt van belangstelling en nu zijn we ondergeschikt aan het geheel. Ik vind het in ieder geval een bijzondere ervaring en na Antwerpen verheugen we ons erop om nu ook in Rotterdam en Arnhem te staan."

De band Live is sinds de jaren '90 actief in de muziek. Ze kregen wereldfaam met classics als I Alone en When Dolphins Cry en mega albums als Throwing Copper, V en The Distance To Here. Hoe kijkt Ed Kowalczyck terug op zijn tijd met de band? "Ik ben heel blij dat we nog steeds meetellen. Als je met een band begint is het altijd maar afwachten hoe lang je het volhoudt. Toen we in 1991 begonnen hadden we maar één doel voor ogen: onze passie achterna gaan." Optimisme en passie voor spiritualiteit zijn dingen die altijd centraal hebben gestaan in de muziek van Live. De band neemt zichzelf en de muziek die ze uitdragen dan ook erg serieus. "Het verheugt me iedere keer weer dat we iets voor mensen kunnen betekenen. Iedere keer wanneer mensen ons vertellen hoeveel onze teksten hen raken en motiveren dan heb ik zoiets van: dit is nou de reden waarom wij muziek maken."

Live heeft altijd een grote fanbasis gehad in Nederland. Om dat te vieren kwam op 19 november een speciale live cd en dvd uit van hun concert in Paradiso dat in juni werd opgenomen. "Ik bewaar speciale herinneringen aan dat concert. Het Nederlandse publiek heeft ons vanaf het begin gesteund en ze zijn ons altijd trouw gebleven. Ze begrijpen onze muziek en voelen precies aan wat we met onze teksten willen zeggen. Optreden in Nederland is dan ook voor ons iedere keer weer een bijzondere gebeurtenis. We hebben hier al zó vaak gestaan, maar iedere keer is weer anders. Dat maakt het artiestenbestaan ook zo rijk. Je doet zoveel mooie ervaringen op en leert veel interessante mensen kennen. Wat mij betreft mogen we met Live nog heel lang op deze voet verder gaan."

Op 14 november strijkt Night Of the Proms neer in het Gelredome en op 15 t/m 22 november vormt de Ahoy het middelpunt van de shows. Sterren die hun opwachting maken zijn naast Live ook Sinead O'Connor, Simple Minds en Midge Ure.