Interview: Sinéad O'Connor!

Media door Anneke

De naam Sinéad O'Connor zal altijd wel verbonden blijven met de popklassieker Nothing Compares To You. Dat liedje dateert alweer van 1990, maar is nog steeds één van de meest gedraaide popsongs ooit. Maar Sinéad verwierf niet alleen bekendheid met haar muziek, maar ook door haar verschijning. Met haar kaalgeschoren hoofd, haar turbulente levensloop en haar rebelse standpunten over de kerk en vrouwenrechten heeft ze heel wat stof doen opwaaien. De Ierse singer/songwriter heeft zich nooit in een hokje laten duwen en doet vandaag de dag nog steeds precies waar ze zin in heeft. Tegenwoordig geeft ze zelfs nog weinig om succes en de laatste tijd houdt ze zich vooral bezig met religieuze projecten. Haar laatste album Theology was zelfs volledig geïnspireerd door het Oude Testament. Tijdens optredens zijn grote hits als Troy, Mandinka en Nothing Compares To You doorgaans zelfs ver te zoeken.

Gelukkig is de organisatie van Night Of The Proms erin geslaagd om de gedreven zangeres te strikken voor hun festival in Nederland én België. Dat betekent dat ze hier niet alleen haar grote hits vertolkt, maar ook soms een duetje met de zangers van Live en Simple Minds.

Tijdens ons korte interview in Antwerpen wil ze daar wel het een en ander over kwijt.
"Ik moest wel even nadenken voor ik 'ja' zei tegen de Proms. Het betekent voor mij een tijd van huis en mijn vier kids. Maar de formule sprak me wel aan. Zo kon ik mijn liedjes ook weer naar een andere dimensie brengen." Daarbij refereert de zangeres vooral ook aan het intense Troy wat zij al jaren niet meer live had gedaan en nu tijdens de Proms met een groot orkest een weergaloze uitvoering krijgt. "Ik keek hier ook best wel tegenop moet ik je eerlijk zeggen. Eigenlijk heb ik er helemaal niets mee om zó groot in de spotlights te staan. De optredens die ik tegenwoordig doe zijn vooral kleinschalig en voor een bescheiden groep mensen. Ik ben namelijk extreem verlegen en voel me niet altijd even prettig op zo'n groot podium. De eerste momenten dat ik daar sta gieren de zenuwen door mijn lijf. Meestal sluit ik dan ook mijn ogen, zodat ik die grote massa mensen niet hoef te zien!"

Toch lijkt Sinéad O'Connor zich op het Proms-podium goed thuis te voelen. "Het was best wel even wennen met zóveel artiesten in een show. Na een aantal shows in Antwerpen raak ik er langzaam aan gewend en komen er zelfs duetten uit met Ed Kowalczyk van Live en Jim Kerr van Simple Minds," zijn de woorden van deze zangeres die in de 90's zóveel mensen bekoorde met haar prachtsongs. Tegenwoordig doet ze het rustig aan en doet alleen die dingen waar ze helemaal achter staat. Ze heeft zich nooit in een bepaald hokje laten drukken. Zo droeg ze een vorige cd (Faith and Courage) op aan de Rastafari's, omdat ze een grote fan is van reggaemuziek.

Rebellie blijft erin zitten bij Sinéad en indien nodig zal ze de controverse niet uit de weg gaan. Tegenwoordig speelt roem geen rol meer in haar leven. Naast de opvoeding van haar kinderen waagt ze zich slechts aan sporadische projecten waar ze zich met hart en ziel in stort. "Ik ben nu alweer bezig met een nieuw album. Wat dat voor album zal zijn? Dat hou ik liever nog even voor mezelf. Wel weet ik dat die ergens volgend jaar zal verschijnen. In mijn muziek verwerk ik graag verschillende stijlen, maar religie en spiritualiteit zullen altijd een belangrijke plek innemen. Muziek moet me wel de voldoening geven waar ik naar op zoek ben. Ik hoop dat ik op deze manier nog lang door mag gaan."

Op 14 november strijkt Night Of the Proms neer in het Gelredome en op 15 t/m 22 november vormt de Ahoy het middelpunt van de shows. Sterren die hun opwachting maken zijn naast Sinéad O'Connor ook Live, Simple Minds en Midge Ure.