Simone spettert in Sunset Boulevard!

Vrije tijd door Saar

Sunset Boulevard is een voorstelling van Andrew Lloyd Webber, onder meer bekend van successen als Cats, Evita  en Jesus Christ Superstar, en gebaseerd op de gelijknamige film uit 1950. De sfeer van die tijd is goed verwerkt in het verhaal over de ster Norma Desmond, die is blijven hangen in de successen die zij ooit genoot. Ook het prachtige decor sluit goed aan op de vertoonde tijdsperiode. De wisselingen van 'locatie' lopen letterlijk op rolletjes.

Miss Desmond: wonend in een immense villa, al lang en breed vergeten door haar publiek en hard werkend aan haar grote comeback. Ineens is daar schrijver Joe Gillis. Een jongeman met de capaciteiten haar geschreven script te bewerken tot de blockbuster waarin zij de hoofdrol vertolken zal. In ieder geval een smakelijk hapje; Norma wordt hevig verliefd en manipuleert Joe op alle mogelijke wijzen. En dan slaat het noodlot toe...

Heb je zin in kippenvel? Haal dan de oordopjes uit je oren wanneer Simone haar mond opent. Wat heeft die vrouw een talent! De kracht en passie, zuiverheid van iedere toon. Vergeet alstublieft niet te ademen. Hoop dat je goed vooraan zit en laat je in vervoering brengen door de blikken van Norma: hoop, vrees en wanhoop. Een grotere behoefte aan lenige tenen? Krom ze tijdens de opgedreunde liederen van Antonie. Wie weet moet hij nog groeien in zijn zang, maar hoeveel tijd mag een acteur hiervoor krijgen of nemen? Naar onze mening hoort hij in deze musical niet helemaal thuis. Hij brengt het verhaal op een vlotte wijze, maar echt meegesleept werden wij niet. Dit maakte ons wat aan het twijfelen: Is Sunset Boulevard eigenlijk wel een (goede) musical? Het blijft allemaal wat afstandelijk. Ligt het aan het verhaal, de personages of de acteurs die de rollen vertonen? Komt het doordat je niet snel medelijden krijgt met de freaky Miss Desmond? Is Antonie Kamerling nog niet rijp voor deze rol? Of is dit de manier waarop Joe neergezet dient te worden?

Wij zijn in ieder geval blij met de momenten waarop Norma samen met bijvoorbeeld Max de butler (Peter de Smet) in zingen uitbarstte, die zelf overigens ook twee opera-achtige solo's ten gehore bracht. Joe's vriendin Betty Schaefer (Maike Boerdam) is een frisse noot binnen het drama. Het ensemble zingt en danst aardig mee, al duren de shownummers die zij invullen vaak wat lang. We zijn zeer benieuwd  hoe Pia Douwes de rol van de vergane ster op zich zal nemen. Is Simones spel te evenaren? Vanaf december kunnen we het vergelijken, wanneer Pia haar première beleeft. Of zal ze toch eerder op de bühne te zien zijn, aangezien Simone geblesseerd raakte tijdens een kledingwissel afgelopen dinsdag?

Tekst: (c) Ze.nl / Saar Grolleman & Sanne Derks