Waar gaat het mis?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Al tijdens het lezen van de eerste bladzijde kom ik tot de ontdekking dat de schrijfster er voor heeft gekozen om dit verhaal vanuit het mannelijke personage te vertellen. Maar net zo makkelijk schakelt ze van de complexe gevoelens van de man, over naar die van de vrouw. Dit doet ze zo perfect, dat je als lezer helemaal niet door hebt dat het verhaal helemaal is geschreven door een vrouw. Hiermee laat Perkins duidelijk zien dat ze een groot talent is.

Vanaf de eerste bladzijden weet je dat er iets staat te gebeuren. Het gaat niet goed aflopen met dit koppel. Maar wat? Door het eind al weg te geven, loopt de schrijver het risico dat de lezer het boek meteen weg legt met de mededeling 'ik weet toch al hoe het afloopt'. Maar in het geval van Roman over mijn vrouw krijg je juist zin om door te lezen. Waar gaat het mis? Pas als we alle brokstukken, die over de 285 tellende boek verspreid zijn bij elkaar geraapt hebben, weten we dat.

En tijdens de zoektocht naar wat er uiteindelijk is gebeurd, komen we van alles tegen. Zo raakt Ann steeds meer overtuigd van het feit dat ze gestalkt wordt door een lokale, dakloze man met een capuchon. Daarnaast wordt ze naarmate de zwangerschap vordert steeds obsessiever en blijft ze hele nachten dolen door de kamers om deze schoon te maken en te reorganiseren. Het gevoel van naderd onheil neemt ook bij Tom toe. En dat is niet zo vreemd, want hun huis lijkt bestookt te worden door ongedierte, vreemde geuren en geluiden...

Bizar - zo kun je het verhaal wat we in Roman over mijn vrouw lezen naar mijn idee het beste noemen. Maar wel zo bijzonder bizar dat je door wil lezen en tussen al die duistere gevoelens ook kan genieten van de prachtige overpeinzingen over liefde en verlies.


Roman over mijn vrouw
Perkins, E.
285 bladzijden
Uitgeverij Signatuur
ISBN: 9789056722838