Secretaresse iets voor jou?

Werk & studie door Jet

Als je denkt aan een secretaresse, waar denk je dan aan? Het antwoord luidt al snel: "Kokerrok, mantelpakje en vreemdgaan met de baas." Kortom: het beeld wat veel mensen hebben is niet echt positief...

Deze campagne wil het tegendeel bewijzen en laten zien dat het secretaressevak juist veel leuke, dynamische banen in alle denkbare branches biedt, van een baan als secretaresse bij een reclamebureau of architect tot secretaresse bij MTV of een modellenbureau.

Ze.nl had een interview met Yvonne Kanon. Yvonne is 40 jaar en werkt als secretaresse bij Parfumerie Douglas. Een erg leuke baan, zo loopt ze bijvoorbeeld visagist Leco van Zadelhoff regelmatig tegen het lijf... Ze.nl interviewde Yvonne!
 
Wat voor opleiding heb je gedaan om secretaresse te worden?
"Ik heb eerst mavo gedaan, toen Schoevers en ik heb ook nog een toeristische opleiding (SEPR) afgerond."
 
Waarom/wanneer heb je besloten om secretaresse te worden?
"Dat is geleidelijk zo gekomen. Ik ben eerst als receptioniste begonnen en met iedere nieuwe baan weer iets verder omhoog geklommen."

Wat zijn je voornaamste werkzaamheden?
"Mail en post van de directie openen en met hun doornemen. Ook mijn eigen post en facturen doornemen en afwerken. Daarnaast alle lopende zaken afwerken en regelen zoals het boeken van zakenreizen. Ik heb veel contact met alle afdelingen."

Welke eigenschappen heb je nodig als je secretaresse wilt worden? Wat maakt een secretaresse een goede secretaresse?
"Je moet flexibel zijn, snel kunnen schakelen van het één op het ander. Een goede secretaresse heeft hart voor de zaak en de werkzaamheden, ze wil graag dat alles goed loopt."

Hoe belangrijk is een secretaresse binnen een bedrijf?
"Heel belangrijk, ze is de spil van het bedrijf!"

Wat zijn leuke en minder leuke kanten van het werk?
"De leuke kanten zijn alle jubilea, afscheidfeestjes, etentjes en de jaarvergadering regelen en hier zelf ook aan deelnemen. Minder leuk is als er heel veel typewerk is."

Er zijn nogal wat vooroordelen rondom het secretaresse zijn (o.a. dom, blond, simpel werk). Merk jij hier weleens wat van?
"Nee, gelukkig nooit. Dit vooroordeel leeft niet meer zo. Er zijn altijd mensen die zo denken, maar niet veel meer."

Secretaresses hebben al jaren een slecht imago, hoe komt dat denk je?
"Ik heb werkelijk geen idee. De secretaresses die ik tegenkom zijn allemaal vlotte, leuke en spontane dames/meiden die veel plezier hebben in hun werk."

Wat is een cliché over secretaresses wat jij graag wilt ontkrachten?
"Dat ze alleen doen wat hun baas hun opdraagt. We moeten heel veel zelfstandig kunnen regelen en doen."

Wat is het grootste verschil tussen secretaresses van vroeger?
"De secretaresses van nu zijn veel meer zelfstandig en nemen de directie meer werk uit handen. Ook weten de secretaresses overal in het bedrijf wel iets van af."
 
Waarom zouden de lezeressen van Ze.nl secretaresse moeten worden?
"Omdat het een uitdagende, leuke en afwisselende baan is. Geen dag is hetzelfde, 's ochtends weet ik nog niet wat ik allemaal ga doen die dag."

Ben jij het type 'Ik regel het wel'? Organiseer dan je eigen dag uit met vrienden, ter waarde van 3000 euro. Heb jij de gaafste dag bedacht en de meeste stemmen verzameld, dan win je de door jou bedachte dag! Kijk voor meer info op www.echtietsvoorjou.nl!