CD: Maria Mena - Cause and Effect

Media door Paulien

Voor degenen die Maria Mena nog niet kennen, misschien ken je haar nog van haar hitje Just Hold Me uit 2006. Voor een 22-jarige heeft Maria al een behoorlijk gevulde cv. Ze heeft drie studioalbums en één compilatiealbum uitgebracht sinds 2001. In Noorwegen en Duitsland is ze één van de populairste artiesten van het moment.

Niet alleen op muzikaal gebied heeft ze veel meegemaakt. Op haar nieuwe album zingt ze over haar jeugd die werd overschaduwd door een eetstoornis en meerdere depressies. In een interview dat de Noorse zangeres onlangs gaf, zei ze hierover het volgende:  'Het gaat heel goed in mijn leven, dus het was voor mij tijd om de kelder uit te ruimen.' Ze zingt over hoe ze als kind was en wat ze in die tijd meemaakte. Ze vertelt hoe deze gebeurtenissen invloed hebben gehad op de rest van haar leven. Vandaar ook de titel van het album: Cause and Effect.

Na het Europese succes van haar vorige album, Apparently Unaffected, heeft Maria de tijd genomen om dit album wederom tot een succes te maken. Omdat dit album zoveel persoonlijke verhalen bevat, was het voor haar ook emotioneel gezien een zwaar proces.

Haar vooruitgang als songwriter is goed terug te horen in liedjes als Dear... en Power Trip Ballad. Haar nieuwe single All This Time komt over als een vrolijke song, maar wie goed naar de tekst luistert, hoort een verhaal over een meisje dat niet van zichzelf houdt en daarmee ook anderen om haar heen pijn doet. Haar verleden van boulimia komt naar voren in de titelsong van het nieuwe album waarin ze sarcastisch zingt: 'I'm trying to lose myself, you ought to try it.'

In Self-fullfilling Prophecy spreekt ze over haar voornemens als kind om nooit meer te eten en hoe haar eetprobleem haar, in tegenstelling tot mensen uit haar omgeving, nooit in de steek heeft gelaten. In Eyesore en I'm In Love gebruikt ze haar mooie zangstem optimaal. Favoriet is Where Were You, waar ze haar oude liefde toezingt over hoe mooi hun levens hadden kunnen zijn als ze samen waren gebleven. Cause and Effect is uiteindelijk een gevoelige plaat waarop Maria Mena zich blootgeeft en haar luisteraars laat meegenieten met haar geweldige, emotionele songs.

Niet alleen is haar album binnenkort te verkrijgen, ook komt Maria naar ons kikkerlandje voor een aantal optredens! Zo staat ze op 3 november in het Paard van Troje in Den Haag, op 4 en 5 november in Paradiso in Amsterdam en op 7 november in de Oosterpoort in Groningen.

Cause and Effect
Maria Mena
EAN: 0886973615928
Prijs: 17,99 euro