Frisse Nederpop: Hansen Tomas!

Media door Eline

Natururlijk ook zijn eigen liedjes op de radio horen en de populairste zanger van Nederland worden. Om die droom te verwezenlijken, ging Hansen in 2003 op 15-jarige leeftijd auditie doen voor deelname aan een internationale popgroep. Hij zou nog teruggebeld worden door het management.

Drie jaar later, in 2006, ging dan uiteindelijk die telefoon. Dat was de start van een proces van zanglessen, jamsessies en demo-opnames. Om vervolgens in 2007 met twaalf vooraanstaande producers en songwriters in het plaatsje Berg en Dal te werken aan nummers met de 'Hansen Tomas-sound'. Met als resultaat een fris debuutalbum vol poppy Nederlandstalige songs, onder andere geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis. Maandag 1 september was de releaseparty van Hansens album Stad en Land in The Sugar Factory in Amsterdam en Ze.nl was er bij!

Begeleid door zijn vierkoppige band The Fours presenteerde Hansen in de broeierige club aan het Leidseplein zijn debuutalbum. Afgelopen zomer kwam zijn eerste single 1000 en 1 gedachten al in de Mega Top 100 terecht, maar na twee weken was deze echter al verdwenen. Toch bleef Hansen niet onopgemerkt: inmiddels is hij informeel geadopteerd door 3FM dj Giel Beelen.

De avond wordt geopend met een filmpje waarin vrienden, producers en Hansen zelf aan het woord komen over het ontstaan van het album Stad & Land. Homevideobeelden laten een jonge Hansen zien, die samen met wat vriendjes zijn eerste bandje vormt, die zenuwachtig auditie staat te doen en met zijn gitaar in de woonkamer van zijn ouderlijk huis liedjes tokkelt. Vervolgens wordt de show, onder luid gejuich van Hansens persoonlijke fanclub van vrienden, collega's en familie vrolijk geopend met het gelijknamige nummer Stad & Land. Volgens de site van Hansen een zeer goede titel, want zo heeft hij een nieuwe droom: 'Heel Nederland veroveren met mijn muziek. Daar wil ik keihard voor werken en stad en land voor afreizen...'  

Misschien dat dat hem wel gaat lukken! Hansen wordt namelijk al vergeleken met Gavin DeGraw (om zijn sound), Xander de Buisonjé (om zijn looks) en Marco Borsato (om zijn populariteit). Marco Borsato evenaart hij nog lang niet, Hansen weet dat ook. Toch hoopt hij ooit zo groot te zijn als Marco. 

Hoewel hij Nederlandstalig zingt, probeert Hansen zo Amerikaans mogelijk te klinken. Geholpen door de gerenommeerde tekstschrijver Han Kooreneef en geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis heeft Hansens album een vrolijke popsound. Hij speelt zowel gitaar als piano en heeft daardoor behoorlijk wat diversiteit in zijn mars. Hij kan gevoelige nummers zingen als Engel in mijn bed (toch wel het mooiste nummer van zijn cd), als een uitdagend Muziek gaat voor het meisje en een ode aan zijn woonplaats Apeldoorn met het nummer Thuis

The Fours, zijn band, bestaat uit wat oudere rotten in het vak, waartussen Hansen als jonge hond springt en zingt. Zijn muzikanten zijn sterk, maar het leeftijdsverschil is erg groot en daardoor had je het idee naar twee generaties muzikanten op het podium te kijken. Toch hadden de vijf mannen veel plezier met elkaar en dat is wel het belangrijkste, vooral omdat Hansen anderhalf uur lang achter elkaar doorspeelde en er geen einde aan leek te willen breien. Afgewisseld met nummers van Doe Maar en John Legend was het maandagavond vooral het feestje van het uitkomen van Stad en Land en Hansens nieuwe single Wat een dag (releasedatum was 25 augustus), een ode aan een nazomerse dag aan het strand met vrienden. 

Vooral jonge meiden zullen warm lopen voor zijn frisse Nederpop, met een Amerikaans aandoende sound. Hoewel Hansens vorige single niet is aangeslagen, is zijn CD de moeite waard eens te beluisteren. Altijd leuk, nieuw jong talent! Een deel van Hansens droom is in ieder geval al uitgekomen, nu die Kuip nog.

Stad & Land
EAN: 9789079343027
Prijs: 14,99 euro