DVD: Reservation Road

Media door Saar

Regisseur Terry George maakte eerder Hotel Rwanda en In The Name of The Father. Wat kunnen we ditmaal, met een cast bestaande uit onder meer Joaquin Phoenix, Jennifer Connelly. Sean Curley, Elle Fanning, Mark Ruffalo, Eddie Alderson en Mira Sorvino, van hem verwachten?

In Reservation Road maken we kennis met twee vaders die door een ongeval in elkaars leven komen. Allereerst is daar Ethan Learner. Hij heeft een perfect gezin: zoontje Josh blinkt uit op de cello, dochter Emma speelt fantastisch piano. Tijdens een ritje huiswaarts na een cellorecital van Josh stopt Ethan met zijn gezin bij een tankstation gelegen aan Reservation Road. Terwijl zijn vrouw en Emma plassen en Ethan ruitenvloeistof koopt, wordt Josh het slachtoffer van een zogenaamde 'hit and run'.

Tevens ontmoeten we Dwight Arno, een gescheiden advocaat die zijn passie voor football deelt met zijn zoontje Lucas. Deze ziet hij niet erg vaak aangezien er een strikte bezoekregeling is opgesteld na zijn scheiding. Wanneer hij onderweg naar huis is na een wedstrijd van de Red Sox die hij bezocht met Lucas, rijdt hij een jongen aan. Even remt hij af en twijfelt, dan rijdt hij uit schrik voor de gevolgen door.

Natuurlijk volgt er een onderzoek door de politie: Ethan heeft echter het gevoel dat niemand zich om de zaak bekommert en dat er weinig schot in zit. Hij besluit een advocaat in de arm te nemen om de dader op te sporen. De advocaat blijkt Dwight Arno, de dader van de moord, te zijn. Doordat de mannen rechtstreeks in contact komen rijzen er enkele vragen: zal Dwight zijn geweten onder controle kunnen houden en zal Ethan de persoon die zijn zoon heeft aangereden herkennen?

Oke, dus we hebben spanning, emotie en 'thrillende' momenten. Maar wat is nou ons eindoordeel?
Reservation Road is een aangrijpende film, waarin zowel het lijden van de slachtoffers als de dader duidelijk naar voren komen. Het is bijna onmogelijk geen tranen te laten: op verschillende momenten komt de emotie erg dichtbij. Op documentaireachtige wijze wordt de kijker meegenomen in een proces van rouw, wroeging, wanhoop en ontwikkeling richting een pijnlijke ontdekking. Bijzonder is dat je op een gegeven moment een lichtelijke walging richting Ethan Learner, die in zijn zoektocht behoorlijk doorslaat, begint te voelen.

'Sympathy for the devil' is een term die goed aansluit bij deze film. Natuurlijk klopt het niet dat Dwight Arno doorrijdt na een fataal ongeluk: als kijker kun je je echter toch goed inleven in zijn gevoelswereld. Zijn twijfels, onzekerheden en vermijdende gedrag zijn herkenbaar, mede door de sterke acteerprestaties van Mark Ruffalo. Hier en daar is de film wat voorspelbaar en cliché, maar stel je niet-veroordelend op en laat je meeslepen over de grenzen van de menselijke pijn. Dan is het mooi om te zien hoe Dwight probeert een goede vader te zijn, zijn zoontje te geven wat hem zelf blijkbaar niet gegund was: een vader om van te houden.

Het einde is helaas niet helemaal bevredigend, daarnaast had Terry George dieper in mogen gaan op de strubbelingen binnen het gezin van Ethan en de film had wellicht wat korter mogen duren. Desondanks is Reservation Road, mede dankzij het prachtige spel van de kindacteurs en de documentairestijl van vertoning, een sterk drama dat het bekijken zeker waard is.

Reservation Road
Regie: Terry George
EAN: 8713045214746
Prijs: 14, 99 euro