Rondleiding Ben & Jerry's fabriek

Vrije tijd door Joelle

Hoera, Ben & Jerry's is jarig! Het merk van het bekende ijsduo viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan. Daarom opent de fabriek in Hellendoorn, die in Europa maar liefst zestien landen van zijn ijs voorziet, deze zomer voor drieduizend fans haar deuren en ja, je mag het ijs niet alleen zien, maar ook proeven!

Niet zo verwonderlijk dus dat we gewapend met koeltassen en boodschappenlijstjes van jaloerse vriendinnen het terrein van de ijsfabriek oprijden. Buiten ligt een Ben & Jerry's-kerkhof waar voor elke verdwenen smaak een herdenkingsplek is ingericht. Is ook jouw favoriete smaak inmiddels naar het kerkhof verbannen? Geen nood, want op de website kun je stemmen op jouw favoriete verdwenen smaak. De smaak met de meeste stemmen wordt drie maanden lang opnieuw in productie genomen. Daarnaast kun je zelf ideeën voor een nieuwe smaak sturen. Slaat je idee aan en gaat jouw smaak ook daadwerkelijk geproduceerd worden, dan mag je voor de rest van je leven gratis Ben & Jerry's eten. Word niet meteen te enthousiast, want elk jaar krijgt de fabriek zo'n twintigduizend inzendingen binnen. Als ijsmaker in spé heb je dus enige concurrentie.

Eenmaal binnen worden we hartelijk ontvangen door Denise die ons een korte inleiding geeft over wat ons te wachten staat. De ontvangstruimte is net zo vrolijk gekleurd als de verpakkingen van het ijs zelf en hangt vol met krantenknipsels, T-shirts en posters. In het winkeltje kun je een grote portie Ben & Jerry's inslaan of allerlei merchandise kopen. Het leukste zijn de cijfersloten speciaal gemaakt voor de halve literpinten. Zo weet je zeker dat je huisgenote niet stiekem terwijl jij weg bent jouw beker Chocolate Fudge Brownie leeg eet...

De rondleiding begint met een filmpje over de geschiedenis van ijsmakers Ben Cohen en Jerry Greenfield. Toen deze twee vrienden beseften dat ze niet zo goed waren in studeren, maar wel in eten, begonnen ze een schepijssalon in een vervallen benzinepomp in Vermont, Verenigde Staten. Jerry maakte ijs, Ben proefde. 'Nog iets meer chocolade,' zei hij dan en als Jerry dat deed: 'Nee, nog iets meer.' Het resultaat was de overdosis noten, fruit en chocolade waar Ben & Jerry's zo populair mee geworden is. Later bleek dat Bens smaakpapillen niet goed functioneerden en hij het ijs daarom zo rijkelijk vulde, maar de grote brokken chocolade zijn er gelukkig nooit meer uitgegaan.

Na de film nemen gidsen Max en Bob ons mee de fabriek in. Uitgedost met kapjes, schoenbeschermers en witte jassen lopen we langs de machines, die elk uur duizenden pints Chunky Monkey en Peace of Cake produceren. Stap voor stap tonen ze ons hoe het ijs wordt gemengd, gevuld en bevroren. Ben & Jerry's werkt alleen met natuurlijke producten en produceert klimaatneutraal. Koeien worden op een speciaal dieet gezet om de methaanuitstoot te verkleinen, de fabriek draait op groene stroom en grondstoffen worden met duurzame vervoersmethoden aangevoerd. Naast lekker is het ijs dus ook nog heel verantwoord! Het restijs dat bij de productie overblijft wordt meegegeven aan medewerkers of gaat naar de varkens, die dat helemaal niet erg vinden. Ze schijnen inmiddels zelfs zo aan het ijs gewend te zijn dat ze geen normaal varkensvoer meer lusten...

Na de rondleiding in de fabriek volgt het meest populaire onderdeel van de tour: het ijsproeven! Iedereen mag zijn favoriete smaak uitkiezen en krijgt twee flinke bollen ijs op zijn hoorntje. Onder het genot van ons ijsje lezen we nog meer over de missie van Ben Cohen en Jerry Greenfield. De twee hebben meerdere protestsmaken gemaakt. Zo protesteerde Ben met American Pie tegen de hoge defensie-uitgaven van de Amerikaanse regering en moet Baked Alaska leiden tot meer bewustzijn omtrent klimaatverandering en ons milieu. Ook is het merk een vriend van War Child, met het motto 'Peace, love and ice cream'. Prima kerels dus, die misters Ben en Jerry.

Wil jij ook een rondleiding door de Ben & Jerry's fabriek in Hellendoorn? De fabriek is nog tot 9 september opengesteld voor bezoekers, met drie rondes per dag. De tours zijn een enorm succes, dus reserveer snel kaartjes via de website: www.benjerry.nl.