DVD: Jungle Book

Media door Eline

Ban je jeugdherinneringen aan Disney's Jungle Book: deze Mowgli is een stoere krijger van de jungle en een charmante jongeman.

De verfilming van het originele verhaal van Kipling behoeft bijna geen resumé meer. Toch is deze Jungle Book totaal anders dan de versie van Disney waarin een lief jongetje in rode lendendoek op avontuur gaat met zijn vrienden Bagheera de panter en Baloe de beer. Zingend en lopend als een olifant verkent hij de jungle. Dat was immers Jungle Book zoals ik hem kende.

Dit verhaal speelt zich af in India aan het begin van de twintigste eeuw. De nieuwsgierige peuter Nathaloe loopt weg uit het kamp van zijn ouders. Wanneer zijn vader hem gaat zoeken in de gevaarlijke jungle wordt hij aangevallen door de sluwe tijger Shere Khan. Nathaloe wordt verzorgd door een wolvenfamilie en groeit op als een wolvenwelp. Hij wordt door hen Mowgli genoemd, kikkertje, omdat hij geen vacht heeft.

De jaren verstrijken en op een dag wordt tiener Mowgli op de hielen gezeten door Shere Khan die wel zin heeft in een lekker mensenhapje. Mowgli weet te ontsnappen en belandt in het dorp van zijn mensenouders. Hij wordt als 'wilde' gevangen genomen, maar zijn moeder herkent haar zoon en verzorgt hem. Ze leert hem de mensentaal te gebruiken, maar Mowgli is vastbesloten Shere Khan te vermoorden. Hij wordt echter verliefd op de jonge Mahala, de dochter van de leider van het dorp. Hij besluit haar mee te nemen de jungle in en haar de taal van de dieren te leren.

Op hun avontuur stuiten ze op een enorme schat van de oude maharadja, iets waar Mahala's vader wel interesse in heeft. De schat is echter vervloekt en iedereen die wat meeneemt, zal de dood vinden.  Mowgli probeert de dorpelingen te waarschuwen, maar tevergeefs. Verblind door hebzucht trekken ze eropuit om de schat te stelen. Mowgli wordt verstoten uit het dorp.

Om de jungle te redden roept Mowgli al zijn dierenvrienden bij elkaar om de dorpelingen te verjagen. Hathi de olifant, Kaa de slang en Bagheera de zwarte panter helpen hem. Zal het Mowgli lukken de dorpelingen op andere gedachten te brengen? Zal hij terugkeren naar het dorp waar zijn moeder en Mahala op hem wachten of zal hij altijd een wolvenwelp blijven?

Rudyard Kipling's Jungle Book kwam in 1942 uit en werd gelijk genomineerd voor vier Oscars. Niet zo verwonderlijk gezien de kleurenverfilming en de echte wilde dieren die zijn gebruikt. Voor een film van 66 jaar oud zijn de special effects behoorlijk knap gedaan, hoewel er hier en daar nog een doorzichtig touwtje en wat bordkartonnen bomen zijn gebruikt. Maar dat geeft absoluut charme aan deze anderhalf uur durende speelfilm.

Vergelijk deze film echter niet met de Disney-variant. Verwacht geen meezingers als Wat je van beren leren kan (voor mij toch wel het hoogtepunt uit de tekenfilm). Baloe de beer heeft vrijwel geen rol in deze versie. Ook de andere bekende dierenvrienden van Mowgli komen zijdelings aan bod. Voor de film zijn echte wilde dieren gebruikt, van olifanten tot tijgers, van slangen tot hyena's (hoewel ik mij afvraag of die in de jungle leven?!). Grappig om ze te horen 'praten', knullig om te zien hoe Mowgli zich in de rivier vasthoudt aan een gemotoriseerde robot-slang.   

Dat wil niet zeggen dat deze film niet de moeite waard is. Het verhaal is een niemendalletje, maar zoals eerder gezegd perfect voor de luie zondagmiddag. Compleet met het originele 'gekraak' en de mededeling 'in technicolor' krijg je toch een nostalgisch gevoel bij het kijken van deze dvd. De extra's zijn niet uitgebreid, maar dat is ook niet zo verwonderlijk voor zo'n oude film. Een klassieker, leuk om te kijken maar zeker geen must-have.

Jungle Book
Regie: Zoltan Korda
EAN: 8713053011528
Prijs: 9,99 euro