Review: Bikkel

Media door Martine

Het is alweer meer dan zes jaar geleden dat Bart de Graaff op 35-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van zijn nierziekte. Hoewel heel Nederland wist dat de opvallende presentator chronisch ziek was, kwam zijn dood voor velen als een schok. De brutale, levendige en vrolijke kleine man, oprichter van het net zo brutale BNN, was niet meer.

Bart aan het woord
De makers van Bikkel hebben fragmenten uit alle interviews die Bart ooit gaf zo samengesteld, dat het lijkt alsof Bart ons persoonlijk zijn levensverhaal vertelt. Zijn jeugd, de oorzaak en het verloop van zijn ziekte, zijn dromen, het knokken, televisie, de ups en downs: alles komt aan bod. Naast zijn krachten en zwaktes zou zijn portret niet compleet zijn zonder aandacht voor zijn gevoel voor humor (denk: weerman Gilles de la Tourette en de Teringtubbies).  

Bikkelhard
Bikkel is een bijzonder openhartige en allerminst zoetsappige documentaire te noemen. Naast Bart zelf doen zus Mirjam, met wie hij erg close was, en zijn ouders uitgebreid hun verhaal. Pa en moe nemen absoluut geen blad voor de mond wanneer zij over hun stukgelopen huwelijk of hun visie op zijn relatie met Valerie Zwikkers vertellen. Ook de beelden waarin Barts vader met bikkelharde kritiek van zijn zoon wordt geconfronteerd, zijn erg eerlijk. Niets is mooier gemaakt dan het was.

Held
Bart vergeleek zichzelf wel met Kuifje: een avontuurlijk mannetje met kuif. Zijn huis telde tientallen beeldjes en posters van deze stripheld. Op subtiele wijze hebben de makers fragmenten uit de Kuifje-films in de documentaire verwerkt. Al met al zorgt deze film ervoor dat je toch met net even andere ogen naar de vrolijke 'Bart Boos' kijkt. Dit volwassen kind heeft uit zijn korte leven gehaald wat erin zat. Daar kun je na het zien van Bikkel alleen nog maar meer respect voor hebben.

Bikkel draait vanaf 4 september in de bioscoop.