DVD: The Inquiry

Media door Martine

Drie jaar na de kruisiging van Jezus van Nazareth gaat het gerucht door het land dat hij uit de dood is opgestaan. De Romeinse keizer stuurt, uit angst voor onrust tegenover de Romeinse heersers, de onderzoeker Taurus naar Judea om het lichaam van Jezus te vinden en zo de geruchten de kop in te drukken. Mocht het verhaal immers waar blijken, dan zou dat een bedreiging zijn voor de machthebbers en huidige geloofsovertuigingen. De nuchtere Taurus ontdekt welke impact Jezus op de bevolking gehad heeft en ook dat men tijdens zijn leven zo veel mogelijk geprobeerd heeft zijn invloed te beperken door hem zo min mogelijk ruimte te geven. Taurus lijkt meer begrip en respect te krijgen voor Jezus en zijn volgelingen.

Behalve dat het verhaal ontzettend cliché is, voldoet The Inquiry in alle opzichten aan de eisen van een slechte C-film. Schuddebuikend bekeek ik de 'aardbeving' aan het begin van de film, waarbij de camera's heftig heen en weer geschud werden om deze tot stand te brengen. Zou het bij oudere films nog enigszins charmant zijn, hier is het ronduit belachelijk.

Overigens doet de gehele film me denken aan de historische dramafilms die, toen ik kind was, vroeg op de zondagmiddag uit werden gezonden op tv en waar ik gauw voorbij zapte: bruine tinten, kostuums, veel zand, gevechten, stoere mannen en één mooie jonge vrouw met in het staartje nog een liefdesplot. Het verhaal en de dialogen deden er niet veel toe. Zo ook in The Inquiry. Overacting is hier niet voor de poes: pijnlijk lange stiltes met The Bold & The Beautiful-blikken maken het geheel niet geloofwaardiger.

Mocht je na het lezen van al het bovenstaande toch nieuwsgierig zijn geworden en de dvd (gedeeltelijk) willen bekijken: spoel dan vooral even door naar het einde waar de opvolger van de keizer Tiberius zijn vuile plannetje ten uitvoer brengt om zijn opvolging te waarborgen. Deze hysterische man-met-eyeliner lijkt zo uit een aflevering van Koefnoen gestapt en verdient wat mij betreft de Oscar-met-kromme-tenen voor overdramatisch acteerwerk.

The Inquiry, inderdaad een historisch drama...

The Inquiry
Regie: Giulio Base
EAN: 8715664056974
Prijs: 15,99