DVD: Saawariya

Media door Saar

Bolly-watte?
De naam Bollywood is een combinatie van Bombay en Hollywood. Het is de bijnaam van de Indiase filmindustrie in Mumbai, dat vroeger Bombay heette. Deze filmindustrie bestaat nog maar 87 jaar, desondanks zijn er al meer dan veertigduizend films geproduceerd. Hiermee is Bollywood de grootste filmindustrie in de wereld. De films worden meestal in het Hindi gesproken en voor de Westerse regio in het Engels nagesynchroniseerd. De meeste Bollywood-films zijn liefdesverhalen in de vorm van levendige musicals. Zo ook Saawariya: geproduceerd door Sony Pictures, die hiermee als eerste Hollywood major een Bollywood-film brengt. Geen verkeerde keuze, Bollywood-films worden ook buiten India steeds populairder.

Magische droom?
Saawariya (hindu voor 'beloved' of 'eeuwige soulmate') is een mysterieuze, Indiaanse musical-film met als thema een liefdesverhaal over  twee werelden en twee liefdes. Op een dag komt de immer opgewekte zanger Raj (Ranbir Kapoor) aan in het pittoreske Simla. Daar loopt hij de prostituee Gulabji (Rani Mukherjee) tegen het mooie lijf. Met haar als referentie vindt hij een onderkomen bij de oude Lillipop (Zohra Sehgal), die een soort moederrol voor hem vervult. Met zijn muziek en wijsheid brengt Raj vreugde en blijdschap in de rosse buurt van Simla. Maar hoe opgewekt Raj ook overkomt naar de buitenwereld, hij is behoorlijk eenzaam en trekt zich vaak terug in zijn appartement. Totdat hij de verleidelijke en mysterieuze Sakina (Sonam Kapoor) ontmoet. Raj is direct tot over zijn oren verliefd, maar Sakira heeft haar hart al aan een ander verpand. Ze wacht op Imaan, een man die zij een jaar geleden heeft ontmoet. Iedere nacht staat Sakira op de brug, in afwachting van zijn terugkeer, zoals ze hem beloofd heeft. Vier nachten, in een wereld tussen droom en werkelijkheid brengen Raj en Sakina door in elkaars gezelschap: zij wacht op haar geliefde, terwijl hij wacht en hoopt op haar liefde...

Henna en schuddebuikjes?
Alle vooroordelen lijken waar: de Bollywood-fanaat krijgt waar hij naar verlangt. Deze film neemt zichzelf vooral niet te serieus, zit vol stiekeme blikken over en weer, tegenstrijdige toespelingen en typische culturele uitingen. Het enige wat wellicht stoort, is het feit dat het soms lijkt alsof de personages aan een persoonlijkheidsstoornis lijden. Vooral Sakina's constante gegiebel kan nogal op je zenuwen werken. Gelukkig vergeet je dit snel wanneer Lollipop begint te zingen, subliem! Saawariya is prachtig vormgegeven, je waant je in een sprookjesachtig Venetië. De muziek varieert van dromerige ballads tot levendige dansnummers en gaat zeker niet vervelen. Volgens sommige critici is Saawariya geen echte Bollywood-film, omdat de Westerse invloeden erin te groot zijn. Het is ons om het even, genieten zal je sowieso. Humor, tragedie, prachtige decors en kostuums: deze film staat er BOL van. Droom mee en waan je even heel ver weg van het Hollandse stormweer.

Alvast een voorproefje? Klik hier!

Saawariya
Regie: Sanjay Leela Bhansali
EAN: 8712609678901
Prijs: 16,99

Tip: Helemaal verliefd op de Indiaanse klanken? Er is ook een soundtrack beschikbaar! Klik HIER om deze te bestellen!