Review: Wall-E

Media door Redactie Ze.nl

Na een aantal geweldige films als Finding Nemo, The Incredibles en Ratatouille is Pixar wederom met een succes gekomen. Wall-E ligt helemaal in lijn met de grappige animaties waar we bekend mee zijn. Wall-E is een heerlijke en hilarische animatiefilm voor jong en oud.

In een verlaten omgeving rijdt Wall-E dapper heen en weer als opruimrobot. De mensen hebben de aarde al honderden jaren geleden verlaten en verwaarloosd. Ze zochten hun heil op een andere planeet waar ze een nieuw zorgeloos bestaan wilden leiden. Wall-E werd achtergelaten... Zijn leventje ziet er eentonig uit, maar Wall-E heeft een hobby. Hij verzamelt alles wat er nog maar een beetje bruikbaar uitziet. In zijn nogal volgestapelde maar tevens zeer georganiseerde woning bewaart Wall-E al zijn vondsten. Op een dag vindt hij een bijzonder object. Wanneer er dan ook nog een vreemde, vrouwelijke, snel aangebrande maar toch ook vriendelijke robot om de hoek komt kijken, verandert zijn bestaan compleet. Samen maken ze allerlei futuristische avonturen mee en tijdens hun reis bloeit er ook nog een bijzondere liefde tussen hen op.

De robotjes acteren sterk door hun menselijke karakter. Wall-E heeft een baan, een broodtrommel, een kakkerlak als huisdier en hij staat voor zijn televisie dansmoves te oefenen. Helemaal wanneer EVE ten tonele verschijnt, komt de ware aard van Wall-E naar boven. Hij is zorgzaam, romantisch en hij bezit een groot doorzettingsvermogen.

Op het moment dat EVE 'het niet meer doet', probeert Wall-E alles om haar weer tot leven te brengen. Handje vasthouden, parapluutje boven haar hoofd wanneer het regent, romantisch op een bankje zitten met feestverlichting om haar heen geslingerd: hij is een ware romanticus. Wanneer EVE terug moet naar haar eigen planeet gaat Wall-E uiteraard mee en dat zorgt voor de nodige problemen.

Tijdens de première van de film werd duidelijk dat er in een bepaald gedeelte van de film veertig minuten lang niet gesproken wordt. Een aantal BN'ers was daar een beetje huiverig voor, maar dat was absoluut niet nodig. Wall-E drukt misschien niet zo veel uit in woorden, maar dat wil niet zeggen dat hij - en daardoor de film - saai is. Wall-E weet zichzelf met zijn motorische vaardigheden en fysieke expressies zeer goed duidelijk te maken. Het wil ook niet zeggen dat het tijdens die veertig minuten stil is. Hoewel EVE absoluut een lieve meid is, kan ze zich ook snel op haar teentjes getrapt voelen. Wanneer dat gebeurt, creëert ze een aantal flinke explosies, ontploffingen en verwoestingen die aardig wat kabaal veroorzaken. Ik kan me daarom voorstellen dat met name het eerste gedeelte van de film voor de allerkleinste kinderen een beetje eng kan zijn.

Dat het moraal van het verhaal er wel erg bovenop ligt, moeten we als volwassen kijkers maar even voor lief nemen; het blijft een geweldige film. Je kunt gewoon niet anders dan van Wall-E houden!

Wall-E is vanaf 30 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.