Toeba en het belang van de nacht

Media door Redactie Ze.nl

'Als haar vader sterft, trouwt de zelfbewuste 14-jarige Toeba met een oudere man om de toekomst van haar familie veilig te stellen. Hoogst ongelukkig gaat ze vier jaar later in hongerstaking en dwingt zo haar echtgenoot tot een scheiding. Haar tweede huwelijk met een prins is wel liefdevol, maar als de monarchie onder vuur ligt en hij het land moet ontvluchten, blijft ze eenzaam en arm achter. Net als haar land ziet Toeba zich steeds voor veranderingen gesteld, die ze met een intuïtieve zelfverzekerdheid tegemoet treedt.'

Zo wordt het boek op de achterkant beschreven en zo is ook in grote lijnen het verhaal. Een verhaal van een meisje dat zich staande moet houden in een land waar vrouwen geen volledige rechten hebben en waar veel misstanden plaatsvinden. Het boek is ontzettend controversieel, want meteen na publicatie werd het boek een gigantische beststeller in Iran maar in dat land werd het ook meteen verboden, wat tot de dag van vandaag nog steeds het geval is.

Het is geen gemakkelijk boek om te lezen. Er is nogal veel filosofie in verwerkt en het is voornamelijk beschrijvend met relatief weinig dialogen. Ik heb de neiging bij dergelijke boeken op zoek te gaan naar de dialogen, de beschrijvingen over te slaan en zo een groot deel van het verhaal te missen. Bij dit boek heb ik dit heel bewust niet gedaan en daar ben ik erg blij om. Het is niet het makkelijkste verhaal, maar als je er eenmaal inzit, wordt je meegesleurd in een totaal andere wereld waarin dingen  gebeuren die wij  ons niet kunnen voorstellen. Het  boek is mooi geschreven en sleept je mee, maar neem er echt de tijd voor want dat verdient dit boek ook echt!

Toeba en het belang van de nacht
Sharhnush Parsipur

ISBN: 9029079606
Prijs: 19,90
Uitgeverij: Meulenhoff