Robin Benway - Bonustrack

Media door Susanne

Als Audrey haar vriendje Evan, die alleen maar aan zichzelf en aan zijn band kan denken, zat is besluit ze het uit te maken. Evan is zo boos en gekwetst dat hij een liedje over Audrey schrijft, genaamd Audrey, wait!. Wat beide tieners nooit hadden kunnen bedenken, is dat deze hit zo'n succes wordt dat Audrey ook in één klap beroemd is. In het begin is alles vreemd en ontzettend spannend. Audrey wordt backstage gevraagd bij een concert van haar favoriete band en slaat de leadzanger aan de haak. Maar aan het beroemd zijn zitten ook mindere kanten en die gaan op een gegeven moment overheersen voor Audrey. Ze heeft geen privé-leven meer en kan niet eens meer gewoon uitgaan zonder dat ze achtervolgd wordt door paparazzi. Door verkeerde keuzes die Audrey maakt, haalt ze steeds weer de voorpagina van kranten en tijdschriften en wordt alles alleen nog maar erger.

Het begin van het boek lijkt op een gewone chicklit voor 16-jarigen, maar naarmate het boek vordert, is dat geen bron van ergernis meer. Dit boek gaat niet over hoe je een vriendje moet krijgen en dat soort dingen, maar Benway zet een verhaal neer over een zelfverzekerd meisje dat ineens moet leven met paparazzi, mensen die informatie doorspelen aan kranten voor een grote som geld, hordes gillende fans en daarbij moet ze ook nog gewoon een tiener zijn.

Het verhaal is heerlijk om te lezen, maar het allerleukste is nog wel de schrijfstijl waarin het boek geschreven is. Het is los en erg herkenbaar voor de mensen die nog niet zo lang geleden zestien zijn geweest. Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Audrey en zit vol met scherpe en bijdehante stukjes commentaar van de hoofdpersoon.

"Jij bent toch Audrey?" Ik gooide mijn handen in de lucht. "Nee, dat lijkt maar zo. Ja, ik ben Audrey! Waarom maken jullie foto's van me?" "O help, ze is het écht," zei een van de andere meisjes. Ze sloeg haar handen voor haar mond en begon opgewonden te gillen. Ik ken die type meisjes. Het waren Teeny's. Teeny's zijn van die meisjes die na een concert altijd bij de tourbussen rondhangen en naar de leadzanger gillen: "Ik wil je kindje!" Ze kennen alleen het populairste nummer van de cd en ze zetten ons allemaal voor schut, terwijl wij alleen maar willen zeggen hoe fantastisch we de muziek vinden en hoeveel die voor ons betekent. Ik heb een ontzettende pesthekel aan dat soort meiden.

Naast dat het boek erg leuk is om te lezen, het is een echt tussendoortje, spijker je ook je muziekkennis een beetje bij. Elk hoofdstuk is namelijk vernoemd naar een liedje. Greenday, The White Stripes, Regina Spektor, The Sounds, Franz Ferdinand en nog meer grote namen komen voorbij. Dus als je eens zin hebt in nieuwe muziek kan je veel inspiratie halen uit dit boek.

Bonustrack is een chicklit dat blijft boeien tot de laatste bladzijde. Leef je in in de wereld van Audrey, die plotseling op z'n kop staat, alleen maar omdat ze het uitmaakt met haar vriendje.

Bonustrack
Robin Benway
ISBN: 9026123744
Prijs: 14,95 euro
Uitgeverij: De Fontein