DVD: TBS

Media door Marieke_B

Het verhaal
Johan (Theo Maassen) zit vast in een tbs-kliniek voor de moord op zijn vader en zusje. Zijn moeder is de enige die zijn onschuld kan bewijzen, maar zij is al jaren niet te bereiken. Als hij binnen de tbs-kliniek wordt overgeplaatst naar de Long Stay-afdeling is voor hem de maat vol. Hij besluit te ontsnappen om op zoek te kunnen gaan naar zijn moeder. De politie is de ontsnapte tbs'er echter al snel op het spoor en in een wanhopige poging aan hen te ontsnappen, gijzelt hij een meisje van dertien (Lisa Smit). Samen met haar begint hij de zoektocht naar zijn moeder.

En?
De prijs voor beste film op het filmfestival van Philadelphia lijkt volkomen terecht, net als al die andere nominaties die de film al op zak heeft. Theo Maassen is geknipt voor de rol, met zijn karakteristieke hoofd en sterkte acteerwerk komt hij zeer geloofwaardig (en dus eng onvoorspelbaar) over. Daarnaast is het camerawerk en de setting dik in orde; het straalt iets naars en armoedigs uit, wat de film die onheilspellende sfeer meegeeft. TBS is bepaald niet luchtig en confronteert onze Nederlandse maatschappij met het gevaar dat ontsnapte tbs'ers met zich meedragen: ontoerekeningsvatbaarheid. In deze productie wordt echter niet vergeten het personage uit te diepen, zodat je ook de persoon achter de tbs'er leert kennen en zijn treurige levensverhaal. Aangezien het al dikwijls is voorgekomen dat ons land in de ban was van zo'n situatie, is deze film zeer treffend en zal hij veel mensen aanspreken.

De extra's
Voor de extra's hoef je deze dvd niet te kopen, wat die laten niets bijzonders zien. Natuurlijk vind je er onder andere de making off, wat extra scènes die de film niet haalden en het audiocommentaar van regisseur Pieter Kuijpers (die ook Van God Los maakte) en hoofdrolspeler Theo Maassen. Deze dvd hoort gewoon in je collectie thuis vanwege de ijzersterke film, niets meer en niets minder!

TBS
Regie: Pieter Kuijpers
EAN: 7321932035186
Prijs: 17,99