CD: Derick - Zwart Zaad

Media door Martine

Via de piano en de saxofoon van zijn vader komt Derick tot het schrijven en zingen van eigen nummers. Vrijwel alle muziek en tekst op dit debuutalbum zijn dan ook van zijn hand.

Zwart Zaad, what the fuck is Zwart Zaad? Zwart Zaad is het debuutalbum van Derick en bevat voornamelijk lekkere Nederlandstalige soul. Jawel, Nederlandstalig! Dat is wel even wennen: als we denken aan soul associëren we dat toch met Engelstalig. De teksten zijn niet altijd even sterk: de frase 'In m'n lijf in m'n leden, je zit in alles om me heen, geloof me lieve schat, zoals jij is er geen één' uit het nummer Maak me blij zou als gedicht geen poëzieprijs binnenslepen. Maar daar gaat het ook niet alleen maar om: in combinatie met de muziek en de heerlijk rauwe, diepe en warme stem van Derick is het toch prettig om naar te luisteren en lang niet alle teksten zijn even cliché. Het nummer Henk bijvoorbeeld, waarin deze Henk zijn geliefde met zijn beste vriend betrapt, heeft als briljant refrein: 'Henk, 't is niet wat je denkt.' Hilarisch. Het nummer Derickstad is een geheel instrumentaal nummer dat echt wel lekker is op een zwoel zomeravondje en waarin alle instrumenten waar je aan denkt bij soul/funk hun bijdrage leveren: van toetsen tot bas, van gitaar tot altsax en van trompet tot percussie.

Als bonus staan er op dit album nog vier bonustracks, waarvan twee oude bekende: een mooie ge-soul-fiseerde versie van Laat me (Ramses Shaffy) en Beestjes (Ronnie en de Ronnies). Dit laatste nummer eindigt in een lekker funky sluitstuk. Al met al is het debuutalbum een fijn luisterplaatje dat het vooral moet hebben van de soulritmes en hier en daar wat funkinvloeden maar met name de moeite waard is vanwege Dericks stemgeluid.

Zwart Zaad
Derick
EAN: 8712488985367
Prijs: 19,99 euro