DVD: Conspiracy

Media door Marit

De film begint met een weergave van het huidige leven van ex-marinier McPherson (Val Kilmer). Er wordt laten zien hoe hard het leven voor die ex-marinier is geweest, hij is oud en de vergane glorie van wat ooit een marinierslichaam was, is zichtbaar. Ook wordt direct duidelijk dat er wel iets heel vreemds met hem aan de hand is: hij doet niets met de schoonheden die in zijn bed liggen, hij heeft een apathische houding en houdt gedurende de hele film dezelfde wezenloze gezichtsuitdrukking.

Na een telefoontje waarin zijn ex-buddy Miquel Silva om zijn hulp vraagt, gaat hij hem opzoeken. Het gedrag van de plaatselijke bewoners laat duidelijk blijken dat er iets niet in de haak is daar. De dame van de bibliotheek, Joanna (Jennifer Esposito), maakt al een even verdachte indruk. Tevens blijkt niemand van zijn vriend gehoord te hebben. Na enkele clichématige en voorspelbare ontwikkelingen komt hij erachter dat haar man John Rhodes (Gary Cole), eigenaar van bedrijf Halicorp, de scepter zwaait in het dorp. Hij wil achterhalen wat er met zijn vriend is gebeurd en gerechtigheid terugbrengen naar het dorp. Aan het begin van de film is het antwoord op de vraag 'zal het hem lukken?' echter al duidelijk.

Het verhaal dat voor deze film gebruikt is, kan op zich een formule zijn voor een succesvolle film, ondanks dat het geen nieuw verhaal is. De gekozen manier van uitwerken is echter zo weinig professioneel, dat de bedoeld serieuze gebeurtenissen niet als zodanig overkomen. Daarbij ontbreekt het de B-acteurs in deze film allen aan charisma en overtuigingskracht, waardoor hun personages meer lachwekkend dan indrukwekkend worden. Voldoende oneliners benadrukken dit gevoel. De vechtscènes, achtervolgingsscènes en dialogen zijn ronduit amateuristisch en duren allen net even te lang. Vol overtuiging wordt alles wat voor handen is als wapen gebruikt, wat ook niet echt bijdraagt tot een aannemelijk verhaal. Er wordt nog een dappere poging gedaan om het brakke decor van de film te compenseren met dure auto's en bekende winkels, maar dat bereikt meer een gevoel van tegenstrijdige logica. Geheel conform je verwachtingen dragen alle bad guys een cowboyhoed, wat heel handig is, omdat het je helpt de goeden van de slechten te onderscheiden, mocht je niet zo goed zijn in het onthouden van gezichten.

In flashbacks zie je wat er tijdens de oorlogstraumaveroorzakende Operation Desert Storm gebeurd is en gedurende de film krijg je keer op keer hetzelfde fragment te zien. Van een oorlogsveteraan uit Irak verwacht je dat hij wel meer heeft meegemaakt dan die ene explosie, maar toch is dat hetgeen wat hem zo getekend heeft. Het vreemde gedrag van de hoofdrolspeler (een leren jas in de woestijn, de plotseling opkomende hoofdpijn bij het zien van geweld en die voortdurende gezichtsuitdrukking) zorgt ervoor dat je je een beetje aan hem gaat ergeren.

Het is jammer dat deze film gepresenteerd is als 'keiharde en explosieve actiefilm', omdat dat veel meer verwachtingen schept dan dat de film kan waarmaken. Alles wat al volkomen evident is, wordt nog extra uitgelegd en zelfs de plot is al aan het begin duidelijk. Allicht dat de regisseur niet zo'n hoge dunk had van zijn kijkerspubliek, maar een echte prestatie is er niet geleverd met deze film. Het aller-grappigste van deze film is nog wel dat er van een echte conspiracy geen sprake is.

Als je zin hebt in een avondje doelloos kijken en je vermaken met slechte acteerprestaties, dan heb je aan deze film een goede.

Conspiracy
Regie: Adam Marcus
EAN: 8712609593341
Prijs: 18,99 euro