DVD: The Golden Compass

Media door Marieke_B

Het verhaal
In The Golden Compass ontdekken we een wereld die veel op de onze lijkt, maar toch bijzondere verschillen kent. Zo kun je het innerlijk van mensen zien in de vorm van een 'daemon', een dier dat altijd bij je is.
De 12-jarige Lyra (Dakota Blue Richards) is een avontuurlijk weesmeisje dat op de beroemde universiteit van Oxford woont. Haar daemon heet Pan en kan verschillende vormen aannemen. Op een dag krijgt Lyra van een oude leraar een 'Alethiometer'. Dit gouden kompas geeft antwoord op al je vragen - als je tenminste weet hoe je het af moet lezen. Lyra ontdekt dat ze één van de weinigen is die dat kan. Ze mag alleen aan niemand vertellen dat ze het instrument bezit - zelfs niet aan haar stoere beschermer, de wetenschapper Lord Asriel (Daniel Craig). Geen probleem, want Asriel heeft toch meer interesse in zijn onderzoek naar... stof. Lyra wordt wel op de huid gezeten door Marisa Coulter (Nicole Kidman) die voor het Magisterium werkt en duistere plannen met Lyra heeft. Als Lyra's goede vriend Roger verdwijnt, komt het instrument haar erg goed van pas. Het geeft aan dat ze Lord Asriel achterna moet die voor zijn onderzoek naar het koude noorden is afgereisd. Tijdens haar zoektocht sluit Lyra vriendschap met een bijzondere bondgenoot, de gepantserde ijsbeer Lorek. Het woeste dier laat haar kennismaken met de bizarre wereld van het noorden waar ze ook de vliegende ijskoningin Serafina (Eva Green) ontmoet, net voordat een ongekende strijd tussen goed en kwaad losbarst.

De dvd
Deze fantasyfilm is gebaseerd op de bekroonde Britse trilogie His Dark Materials van Philip Pullman. Het is één van de grootste en duurste films ooit gemaakt! Van dit genre film moet je natuurlijk houden, maar feit is dat de special effects geweldig zijn om naar te kijken. Niet voor niets heeft deze productie dit jaar een Oscar in de wacht gesleept voor beste visuele effecten en is het geluid fantastisch. Bovendien is het acteerwerk van onder anderen supersterren Nicole Kidman en Daniel Craig dik in orde, net als dat van debutante Dakota Blue Richards. Soms gaat de verhaallijn erg snel, maar als je je op een vrije zaterdagavond installeert op de bank met deze dvd in de speler, kun je je helemaal laten meevoeren naar een heel andere bijzondere wereld!

De extra's
De 2-disc Special Edition doet deze naam eer aan. Niet alleen bevat hij de Nederlands ondertitelde versie, maar ook de Nederlands en Vlaams gesproken variant. Verder krijg je als kijker een goed beeld van hoe de film tot stand is gekomen door middel van verschillende documentaires, wat heel gaaf is om te zien. Zeker een musthave voor in je collectie!

Ik hoop in ieder geval dat de verfilming van deel 2 en 3 van de trilogie ook op de planning staan...

The Golden Compass
Regie: Chris Weitz
EAN: 8713045215651
Prijs: 17,99