Lifestyle / Media
Media

Kim Cattrall - Seksuele Intelligentie

In haar boek Seksuele Intelligentie schrijft ze over haar zoektocht naar de betekenis van lichamelijke passie, seksueel verlangen en erotische fantasieën.

In tegenstelling tot haar personage in de beroemde serie waarin ze vaak provocerend en nogal plat uit de hoek kan komen, is Kim Cattrall in dit boek juist correct, wetenschappelijk en met een allerbescheiden mening. Ze verwijst naar veel van haar favoriete filosofen en deskundigen en wordt ook nog eens bijgestaan door een groep van zeven 'gewone' mensen die openhartig hun seks- en liefdesleven willen delen.

De titel zegt het al: het boek wil je meer kennis en kunde over het onderwerp seks verschaffen. Wat is seks nou precies? Kim Cattrall gaat op onderzoek uit om ons meer duidelijkheid te bieden over het veelomvattende begrip. Zij is van mening dat je allereerst bij de bron moet zijn om iets te begrijpen en geeft door middel van een soort geschiedenislessen gericht op de oudheid, inzicht over hoe de mens in die tijd seks ervoer: seks is uiteraard een belangrijk onderwerp waarbij natuur en cultuur elkaar treffen. Daarnaast maakt ze veel gebruik van wetenschappelijke onderzoeken om haar onderwerpen te ondersteunen.

Zo wijdt ze een hoofdstuk lang uit over het mannelijk en vrouwelijk geslachtsdeel, het brein en hoe alles met elkaar in verbinding staat. In de daarop volgende hoofdstukken gaat ze daar wat uitvoeriger op in. Ze legt in het hoofdstuk Hartelust uit, dat vanaf het moment dat wij geboren worden in onze hersenen een heel netwerk ontstaat: door middel van geluiden, geuren, smaken maar ook gevoelens zoals ons wel of niet veilig voelen, hoe onze moeders voor ons zongen en hoe onze vaders lachten, worden onze hartstochten gekanaliseerd. Waarom wij op een bepaalde manier op seks reageren heeft dus alles te maken met wat wij als klein kind aan intimiteit ervoeren. Op zich niets nieuws...ook de onderzoeken die ze in dit boek gebruikt, zijn niet vooruitstrevend. Het is relatief oud materiaal en vaak algemeen bekend, daar moet je dit boek ook niet om lezen. 

Verder staat het barstensvol interessante anekdotes uit de Romeinse en Griekse geschiedenis. Ook nemen we een kijkje in het leven van grote beroemdheden van vroeger. Denk aan: Mae West, Josephine Baker en Lily St. Cyr. Desondanks verschaft dit boek geen nieuwe of opzienbarende inzichten. Het boek moet je wel kopen, lezen en vooral bekijken als je van kunst houdt en geïnteresseerd bent in de Griekse mythologie op het gebied van seks en het menselijk lichaam. De illustraties zijn werkelijk een lust voor het oog. Kim Cattrall heeft dankbaar gebruik gemaakt van onder andere stukken uit The National Museums & Galleries of Wales, The Art Union of Londen, The Bridgeman Art Library en niet te vergeten de vele fotografen en kunstenaars die aan dit boek hebben meegewerkt. Het boek is op zichzelf al een kunstwerkje en zou prima passen op een chique salontafeltje. 

Ik raad het echter niet aan als zelfhulpboek wanneer je een oplossing zoekt voor je ingedutte relatie, noch als je als gevorderde op seksgebied op zoek bent naar leuke tips om mee te experimenteren. Wat dat betreft misschien toch niet helemaal in de stijl van Samantha...

Seksuele Intelligentie
Kim Cattrall
ISBN: 9789020961799
Prijs: 17,95 euro
Uitgeverij: Terra Lannoo